Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:35

Τι θέση έχει “ο Χριστός στην ελληνική τηλεόραση”;

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τι θέση έχει ο Χριστός στην ελληνική τηλεόραση; Πώς αντιμετωπίζει η Εκκλησία και οι φορείς της το δημοφιλέστερο μέσο μαζικής επικοινωνίας; Ποιες μητροπόλεις πρωτοπόρησαν και έφτιαξαν τους δικούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς; Ποιο είναι το πρόγραμμα των σταθμών αυτών και ποιο το κοινό τους;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα της έρευνας με τίτλο “ο Χριστός στην TV” που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο διεθνές συνέδριο για τα πενήντα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης, στη Θεσσαλονίκη.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βλάσης Βλασίδης μαζί με τη δημοσιογράφο και υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σοφία Καρεκλά παρουσίασαν το πρώτο μέρος της έρευνάς τους για τη θέση των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση, τους θρησκευτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδος, την ιστορία, το πρόγραμμα και το κοινό τους.

Ο κ. Βλασίδης ξεκίνησε την παρουσίαση της έρευνας με μια ιστορική αναδρομή στη σχέση της Εκκλησίας με την τηλεόραση από τη γέννηση της δεύτερης τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Εξήγησε τη διαφορετική στάση των καναλιών απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον μακαριστό προκάτοχό του κυρό Χριστόδουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η όποια προσοχή των τηλεοπτικών σταθμών προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο γινόταν λόγω της τηλεθέασης. Όταν ανέβηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ο Ιερώνυμος, που είχε ένα διαφορετικό προφίλ και συμπεριφορά, τότε οι τηλεοπτικές κάμερες αποσύρθηκαν”.

Ακόμη, ο κ. Βλασίδης ανέφερε ενδεικτικά τις εκπομπές εκκλησιαστικού- θρησκευτικού περιεχομένου που φιλοξενούν περιφερειακοί σταθμοί της χώρας. Επιπλέον, ο κ. Βλασίδης παρουσίασε συνοπτικά την ίδρυση και την πορεία των ορθόδοξων θρησκευτικών σταθμών της χώρας, του 4Ε της Θεσσαλονίκης, του Λύχνου της Πάτρας και του Θάρρι της Ρόδου.

Η κ. Καρεκλά ανέλυσε το πρόγραμμα των τριών αυτών σταθμών, επισημαίνοντας ότι “στηρίζεται κυρίως σε δύο άξονες, την πίστη και την ελληνορθόδοξη παράδοση”. Παρουσίασε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, δίνοντας έμφαση στις πιο προβεβλημένες εκπομπές τους.

Επίσης, μίλησε για το κοινό τους, το οποίο, “αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, είναι σημαντικό και αφοσιωμένο”. “Οι θρησκευτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν σημαντική επιρροή μέσω του προγράμματός τους στο κοινό τους. Η άμεση και έμμεση επιρροή τους δεν αποτυπώνεται εύκολα στις μετρήσεις τηλεθέασης αλλά είναι υπαρκτή”, υπογράμμισε η κ. Καρεκλά.

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο “50 χρόνια ελληνική τηλεόραση” διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Πολιτισμικών και Οπτικών Σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ και διήρκησε από τις 9 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ