Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 11:47

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοιμητηρίου Μελισσίων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιωάννης Πεφάνης για το Orthodoxia.Info

Με θρησκευτική κατάνυξη, ιεροπρέπεια και την συμμετοχή πιστών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κοιμητηρίου Μελισσίων, από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, με την συμμετοχή ιερέων της Μητροπόλεως και του Δημάρχου Πεντέλης-Μελισσίων κ. Στεργίου.

Ο ναός αποτελεί παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Μελισσίων.

Την παραμονή πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των ιερών λειψάνων και ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού, έγινε η κατάθεση των ιερών λειψάνων τα οποία και εναποτέθηκαν στην Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των σεπτών λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Ανήμερα, τελέσθηκε ο Όρθρος στο τέλος του οποίου άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των λειψάνων τρεις φορές γύρω από το Ναό. Το τελετουργικό της εισόδου σε αυτόν, τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης, της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια για το σκούπισμά της. Το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, και της ένδυσης με το κατασάρκιο επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων και υπογράφηκε από τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και από τους συλλειτουργούς Ιερείς. Το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης, σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού στις τέσσερις πλευρές του Ναού.

Καθ’ όλη την ακολουθία των εγκαινίων ο Μητροπολίτης ανέλυε τα τελούμενα, ώστε να γνωρίζουν οι πιστοί τί συμβολίζει η κάθε πράξη κατά την ιερά τελετουργία.

Προ της απολύσεως, ο προϊστάμενος του Ναού π. Θεόδωρος Φωτιάδης αναφέρθηκε σε όλες τις διαδικασίες που χρειάστηκαν για την αποπεράτωση του Ναού και τις δυσκολίες κατά καιρούς, ευχαρίστησε τον κ. Κύριλλο που τέλεσε τα εγκαίνια και όλους όσους συνεργάστηκαν στο έργο της αποπερατώσεως .

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας ανέφερε ότι η τελετή των εγκαινίων και ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης είναι η ιερότερη στιγμή για τον Ναό και ευχαρίστησε π. Θεόδωρο αλλά και όλους τους ιερείς, τον Δήμαρχο και όλη την δημοτική αρχή και όσους συνεισέφεραν για το έργο της αποπερατώσεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ