Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:56

Τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγένιου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, και Ορέστου στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το εσπέρας της Δευτέρας 12ης Δεκεμβρίου 2016 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεως και άλλων επαρχιών της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη, ο Παν. Αρχιμ. Εφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, ο Παν. Αρχιμ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, Αρχιερατικοί Επίτροποι, μέλη Μοναστικών Αδελφοτήτων και πολλοί πιστοί.

Το πρωΐ της Τρίτης 13ης Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Μαζί τους συλλειτούργησαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Παν. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, οι Παν. Αρχιμ. Εφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, και Ιωάννης Κουφουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, και πολλοί άλλοι.

Αρκετοί Κληρικοί παρέστησαν συμπροσευχόμενοι μαζί με τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την Εορτή των Αγίων και να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο για την ονομαστική του εορτή.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, οι επικεφαλής των Διοικήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας του Ρεθύμνου και εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του τόπου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των αοιδίμων Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου, Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου και του προσφάτως εκδημήσαντος Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου.

Εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Προέδρου Της, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος απηύθυνε προς τον εορτάζοντα Ιεράρχη θερμούς λόγους αγάπης και εγκάρδιες ευχές.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τις Τοπικές Αρχές, που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή, καθώς και όλους τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ευγενίου και να ευχηθούν στον ίδιο για τα ονομαστήριά του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η εορτή του Επισκόπου δεν αποτελεί κοσμικό γεγονός, αλλά πνευματική κοινωνία προσώπων με επίκεντρο ευχαριστιακής αναφοράς την Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος, επιθυμώντας να εκφράσει συμβολικά την ευγνωμοσύνη του προς τους συνεργούς του στη διακονία της Τοπικής Εκκλησίας, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αιδεσ. Παντελεήμονα Σακελλαρίδη, εφημέριο της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Άδελε.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος δέχθηκε και απέδωσε την ευχαριστία του σε όσους προσήλθαν για να του ευχηθούν στα ονομαστήριά του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο γραφείο του και το απόγευμα στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ