Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:19

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα η Εκκλησία των Ρεθυμνίων εόρτασε την Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Το εσπέρας της Τρίτης 12ης Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Στον Εσπερινό παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, ο Παν. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ο Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Λυκάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη, ο Παν. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, ο Παν. Αρχιμ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, ο Παν. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος Κισσού, Αρχιερατικοί Επίτροποι, μέλη Μοναστικών Αδελφοτήτων και πολλοί πιστοί.

Επίσης παρέστη ο Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, επικεφαλής ομίλου προσκυνητών από τα Χανιά. Ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο για την φιλάδελφη και αγαπητική παρουσία του στην εορτή καθώς και όλους όσοι προσήλθαν σε αυτή για να τιμήσουν πρωτίστως τον Άγιο Ευγένιο αλλά και να ευχηθούν στον ίδιο για τα ονομαστήριά του.

Το πρωΐ της Τετάρτης 13ης Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία συνιερούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Μαζί τους συλλειτούργησαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Παν. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, ο Παν. Αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος από την Αίγινα, ο Παν. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, ο Παν. Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, ο Παν. Αρχιμ. Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, και πολλοί άλλοι. Αρκετοί επίσης Κληρικοί παρέστησαν συμπροσευχόμενοι μαζί με τους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν την Εορτή των Αγίων και να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο για την ονομαστική του εορτή.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ακόμη η κ. Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, ο κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διευθύνσεως Κρήτης, ο Ταξίαρχος κ. Αντώνιος Ρουτζάκης, Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης, ο Πύραρχος κ. Νικόλαος Λαγουδάκης, Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνης, ο Πλωτάρχης κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Λιμενάρχης Ρεθύμνης, ο κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Αντιδήμαρχος Αμαρίου, ο κ. Ευστάθιος Ηλιάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρεθύμνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επικεφαλής σώματος Εθελοντών και Σαμαρειτών, εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του τόπου. Επίσης, για να εκφράσουν την αγάπη και την τιμή τους προς τον Επίσκοπό τους, παρέστησαν ένστολοι νέοι και νέες από τον Παραδοσιακό Σύλλογο «ΠΥΡΡΙΧΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου και της αδελφής αυτού Ευγενίας Μοναχής, Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, Ευγενίου Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Ρουστίκων και Ευγενίου Μοναχού Σταυρονικητιανού.

Εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Προέδρου Της, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος απηύθυνε προς τον εορτάζοντα Ιεράρχη θερμούς λόγους αγάπης και εγκάρδιες ευχές. Επίσης, τον Επίσκοπό μας προσεφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσ. Πρωτ. Δημήτριος Σωπασουδάκης, Πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου της Μητροπόλεώς μας, διερμηνεύοντας την αγάπη και τις ευχές του Ιερού Κλήρου προς τον πνευματικό τους πατέρα και ποδηγέτη.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους Εντιμότατους Άρχοντες, που τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή, καθώς και όλους τους πιστούς που κατέκλυσαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ευγενίου και να ευχηθούν στον ίδιο για τα ονομαστήριά του. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος, επιθυμώντας να εκφράσει συμβολικά την ευγνωμοσύνη του προς τους συνεργούς του στη διακονία της Τοπικής Εκκλησίας, τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Αιδεσ. Μιχαήλ Κλωνάρη και του Πνευματικού στον Αιδεσ. Εμμανουήλ Φώσκολο. Με παράκληση του Επισκόπου μας, τις χειροθεσίες των δύο ιερέων τέλεσαν αντίστοιχα οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος απένειμε έγγραφο έπαινο της τοπικής μας Εκκλησίας για την προσφορά τους σε δύο διακεκριμένους Ρεθύμνιους, στον Ελλογιμ. κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη, Επίτιμο Πρόεδρο του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων, και στον Μουσικολ. κ. Γεώργιο Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τέλος, ως αντιδώρημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την διακονία τους προς τον άνθρωπο, προσέφερε στο Παράρτημα Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στολές για τους νέους εθελοντές του Σώματος των Σαμαρειτών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος δέχθηκε και απέδωσε την ευχαριστία του σε όσους προσήλθαν για να του ευχηθούν στα ονομαστήριά του, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο γραφείο του και το απόγευμα στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ