Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:55

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου 2017 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας για τον Άγιο Νεκτάριο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας ο οποίος επεσήμανε ότι ο αγαπημένος ψαλμικός στίχος του Αγίου Νεκταρίου, αναφέρεται στην αποστολή του κάθε Χριστιανού στο κόσμο  “Διδάξω ανόμους τας οδούς Σου και ασεβείς επί Σε επιστρέψουσιν“.

Οι άνομοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Πρώτον είναι αυτοί που δεν έχουν τον Θεό και το Ευαγγέλιο ως βάση για την ζωή τους, οι άπιστοι, οι ηδονιστές και οι άθεοι. Εκείνοι που έχουν κάνει θεό τον εαυτό τους.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι βλέπουν την πνευματική ζωή με υποκρισία. Όσοι προσποιούνται ότι αγαπούν τον Θεό, στην ουσία όμως κάθονται στον θρόνο του Θεού, όχι για να λυτρώσουν και να λυτρωθούν, αλλά για να αυτοδικαιωθούν. Είναι όσοι με πολλή ευκολία κατηγορούν και ασκούν κριτική στους πάντες. Επικαλούνται την ηθική ή την δογματική καθαρότητα εις βάρος της αληθείας.

Και στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται εκείνοι που είναι αμαρτωλοί, αλλά δεν είναι κακοπροαίρετοι.

Καταλαβαίνουν τα λαθή τους και τα πάθη τους. Αισθάνονται την αδυναμία τους. Αλλά αυτό που τους εμποδίζει να προχωρίσουν είναι η αναποφασιστικότητα από τη μια και η απουσία πνευματικού οδηγού από την άλλη. Μέσα τους αισθάνονται πεπλανημένοι και ζητούν τη φωνή που θα τους κάνει να επιστρέψουν. Νιώθουν την καρδιά τους να συμπνίγεται στις πέτρες και τα αγκάθια της ζωής.

Αυτή ήταν η οδός του Αγίου Νεκταρίου. Η διδαχή του απευθύνεται σε όλους, πιστούς και απίστους.

Αυτή είναι η οδός της Εκκλησίας μας. Να διδάσκει σε κάθε άνθρωπο την οδό του Κυρίου. Την οδό της αγάπης, της πίστεως και της μετανοίας και να καλεί τον κάθε ασεβή να επιστρέψει. Τον Άγιο Νεκτάριο πολέμησαν οι εντός της Εκκλησίας, οι ανελισσόμενοι στα αξιώματα, οι δήθεν. Όχι μόνο δεν τον άκουσαν, αλλά τον θεωρούσαν εχθρό της πίστεως, παρακινημένοι από το προσωπείο της ηθικής και πνευματικής καθαρότητος. Υπήρξαν όμως και εκείνοι οι άνθρωποι που κράτησαν ανοιχτά τα ώτα της καρδιάς τους. Επειδή η ψυχή τους έψαχνε την αλήθεια. Αυτοί ακολούθησαν τον Άγιο Νεκτάριο και τον δέχθηκαν ως πνευματικό οδηγό.

Καταλήγοντας ο π. Θεμιστοκλής ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο ο Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου να τον χαριτώνει και να ακολουθήσει και εκείνος με την σειρά του τον δρόμο που χάραξε ο Άγιος, σε μια εποχή δύσκολη όπως η σημερινή, όπου η αμαρτία είναι θρασεία. Είναι αδήριτη η ανάγκη πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, εν προκειμένω της τοπικής Εκκλησίας, από τον πνευματικό τους πατέρα, τον Επίσκοπο.

Στο τέλος του Εσπερινού ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε όλους του Ιερείς, τους μοναχούς και μοναχές της τοπικής Εκκλησίας, μα πάνω από όλους τον πιστό λαό της Κέρκυρας, για την αγάπη του στο πρόσωπο του πνευματικού του πατέρα και τις προσευχές του, οι οποίες τον ενισχύουν.

Τέλος κλήρος και λαός ευχήθηκαν στο Μητροπολίτη Κερκύρας να τον ενδυναμώνει Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Νεκταρίου.

(Κείμενο-φωτογραφίες Σπύρος Καρύδης)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ