Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:53

Τα “Κάλαντα του Δεσπότη” στη Ζάκυνθο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια σημαντική και αξιομνημόνευτη εθιμική Τελετή της Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2018, στην πόλη της Ζακύνθου, την οποίαν θα άξιζε όλοι οι αναγνώστες μας να παρακολουθήσουν. Πρόκειται για τα λεγόμενα «Κάλαντα του Δεσπότη».

Εξηγούμαστε συνοπτικά: Ο επίσημος Όρθρος λαμπρής εορτής των Θεοφανίων εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων αφ’ εσπέρας. Στο τέλος της Ακολουθίας και με τη συνοδεία των τοπικών Αρχών, του Κλήρου ιεροφορούντος και του Λαού, μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Ο Μητροπολίτης είναι το κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ως ευρισκόμενος «εις τόπον» και «τύπον» του κατ’ εξοχήν Τιμωμένου, δηλαδή του Επιφανέντος Χριστού.

Παρενθετικά αναφέρουμε ότι στην αποψινή Τελετή παρόντες ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Ζακύνθου και Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τσίπηρας και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Φθάνοντας, λοιπόν, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και μάλιστα στην Αίθουσα του Θρόνου, άκουσε παραδοσιακά (ειδικά για την περίπτωση συνθεμένα) Κάλαντα από την έγκριτη Χορωδία “Εκκλησιαστικό Αναλόγιο Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Παναγιώτη Μαρίνου, με παλαιό κείμενο, ευχετικό για τον «Λειτουργό Θεού Υψίστου». Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης κ. Διονύσιος Δ΄ βγήκε στον εξώστη του Μεγάρου και απευθύνθηκε ex cathedra στον λαό της Ζακύνθου, ο οποίος ανέμενε υπομονετικά έξω, με επίκαιρη και βαρυσήμαντη ομιλία του, η οποία -κατά την τοπική Τάξη- πρέπει να είναι η σημαντικότερη ομιλία της χρονιάς.

Αυτή η από τον Εξώστη Ομιλία τού εκάστοτε Μητροπολίτου Ζακύνθου παραπέμπει στους Ρωμαιοκαθολικούς και μάλιστα στις αφ’ υψηλού ομιλίες των Παπών. Προσωπικά δεν γνωρίζω ανάλογη Τελετή ανά την Ορθοδοξία, η οποία να έχει μάλιστα τόσο βαθιές ρίζες στον Χρόνο.

Κείμενο ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας / Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ