Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 12:39

Τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου στον Πάλιουρα Διρφύων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και μεγάλη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου της Ενορίας Πάλιουρα Διρφύων.

Την παραμονή των Εγκαινίων, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα, στην είσοδο του χωριού, έγινε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων (Αγ. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Μανουήλ, Θεοδώρου, Γεωργίου και Μιχαήλ εκ Σαμοθράκης, Αγ. Νεομαρτύρων Αποστόλου, Ζαχαρία και Δημητρίων εκ Κρήτης, Αγ. Νεου ιερομάρτυρος Ισιδώρου κσι των τέκνων του Γεωρίου και Ειρήνης και του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου εκ Τριπόλεως), τα οποία την επομένη ημέρα κατετέθησαν στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού. Τα Ιερά Λείψανα, καταλλήλως ευτρεπισμένα στο Ιερό Δισκάριο κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στο Μεγάλο Εσπερινό και κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στον Ι. Ναό και χοροστάτησε στον Όρθρο, μετά το πέρας του οποίου τέλεσε την Ακολουθία των Εγκανιών, εξηγώντας παράλληλα στους πιστούς τα τελούμενα.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας πλήθος ευσεβών χριστιανών κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.

Στις Ακολουθίες των δύο ημερών συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο τοποτηρητής της Ενορίας και εφημέριος Λούτσης Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο Οικον. Εμμανουήλ Βιολάκης – Εφημέριος Πισσώνα, ο Οικον. Ιωάννης Κετσεντζής – Εφημέριος Καθενών, ο Ιερομ. Νήφων Παπαδημητρίου – Εφημέριος Αγ. Αθανασίου Διρφύων, ο Πρεσβ. Νικόλαος Κατσικαντάμης – αφυπηρετήσας Εφημέριος Πάλιουρα και οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας, ενώ την ευθύνη προετοιμασίας της τελετής και των απαραιτήτων υλικών είχε ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης – Εφημέριος του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος.

Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους τους κοπιάσαντες, οι οποίοι και συμμετείχαν στην προετοιμασία της ιεράς Τελετής και τίμησε με το οφφίκιο του Οικονόμου τον συνταξιούχο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσικαντάμη, προσφώνησε ο εφημέριος π. Θεαγένης και τον ευχαρίστησε για την ευλογία, ενώ προσέφερε και ένα Σταυρό ευλογίας, ως δώρο για τον Ιερό Ναό, ο οποιος άρχισε να ανεγείρεται το 1979 και, πλεόν, παρεδόθη εγακινιασμένος στη Λατρεία του αληθινού Θεού.

Στην ιερά τελετή και τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν με πληθωρικό τρόπο οι Ενορίτες του Πάλιουρα, αλλά και κάτοικοι του ευρὐτερου Δήμου Διρφύων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μπουροδήμος κ. ά. Εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, όπως και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, ενώ στο ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ιεροψάλτες – μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Στέλιου Μπενή, κατόπιν φιλότιμης παραχώρησης του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Θεοφάνη Αλαφάκη.

Μετά την διανομή του αντιδώρου, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον τοποτηρητή π. Νεόφυτο και τα παιδιά του Σχολείου, αποκάλυψαν την αναμνηστική των Εγκαινίων Πλάκα, του λαού ψάλλοντος το Απολυτίκιον του Αγίου Νικολάου.

Φωτογραφίες: Στέλιος και Χρύσα Δαϊναβά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ