Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:09

Στο ΣτΕ η κόντρα Κυβέρνησης-Εκκλησίας για την Ευαγγελίστρια Τήνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της κυβερνητικής υφαρπαγής ενός από τα πλέον κερδοφόρα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα -αν όχι το πρώτο σε κερδοφορία- αυτό της Ευαγγελίστριας της Τήνου (της Παναγιάς), αλλά και για την αφαίρεση του δικαιώματος του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ να έχει δικαίωμα επιλογής των μελών της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα ετήσια έσοδα του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου, ξεπερνούν τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ, με το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του να αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο της Τήνου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά της έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, έκανε αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία (εντάχθηκε στο νόμο 4521/2018) με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται στον κρατικό έλεγχο και εποπτεία. Με διάταξη του ίδιου νόμου καταργείται η συμμετοχή του επιχώριου Μητροπολίτη Σύρου και προέδρου του Ιδρύματος στη ψηφοφορία μεταξύ των μελών της διοικούσας επιτροπής για την ανάδειξη του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέας του Ιδρύματος.

Την επίμαχη τροπολογία είχαν υπογράψει οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, ο επίσης κυκλαδίτης βουλευτής Νίκος Ξυδάπης, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) και ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι).

Τότε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είχε εκφράσει την σφοδρή αντίθεσή του στην εν λόγω τροπολογία. Η αντίθεσή του είχε εκφραστεί σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, την οποία και κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην επιστολή τονιζόταν, μεταξύ των άλλων, ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Μετά από όλα αυτά, με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, προκηρυχτήκαν εκλογές για την 22α Ιουλίου 2018 μόλις επτά μήνες μετά από τις προηγούμενες, για την ανάδειξη νέας 9μελούς διοικούσας επιτροπής στο Ίδρυμα και την ανάδειξη πέντε αναπληρωματικών μελών της.
Τώρα, στο ΣτΕ προσέφυγαν ο ex officio πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δυο μέλη της διοικούσας επιτροπής οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν την 10η Δεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία σε βάθος χρόνου μιας τριετίας (μέχρι 31.12.2020).

Διατρανώνουν ότι η πρόωρη κατάργησή τους μετά τη συμπλήρωση ενός μόνο εξαμήνου από την έναρξη της θητείας τους, είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της νομοθεσίας. Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και οι συνταγματικές αρχές της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών, της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και της ισότητας.

Την ίδια στιγμή, όταν εφαρμοστή στην πράξη το νέο αντισυνταγματικό νομοθετικό πλαίσιο, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος τα οποία θα προεδρεύοντα από τον Μητροπολίτη Σύρου, θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες από τον ίδιο τον πρόεδρο τους.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, είναι αντισυνταγματικές οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, όταν αυτές προβλέπουν ότι η νέα διοικούσα επιτροπή η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 22ας Ιουλίου, θα αναλάβει καθήκοντα την 30η Δεκεμβρίου 2018, με συνέπεια το Ίδρυμα να μείνει για 4 μήνες χωρίς διοίκηση.

Και όλα αυτά, όταν μέσα στο τετράμηνο αυτό θα πραγματοποιηθούν δυο μεγάλες θεομητορικές πανηγύρεις, αυτές του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου (της Παναγίας) όπου στην Τήνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα και την ευθύνη διεξαγωγής των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων έχει η διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος.

Κατόπιν αυτών, όλοι οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη και το δημόσιο συμφέρον, όχι μόνο δεν κωλύει την έκδοση προσωρινής διαταγής με κατεπείγοντα χαρακτήρα, και την έκδοση απόφασης αναστολής, αλλά αντίθετα συνηγορεί υπέρ αυτών των δύο.

Πέρα από όλα αυτά όμως σημειώνουν ότι η ξαφνική και πρόωρη λήξη της θητείας της διοικούσας επιτροπής θα δημιουργήσει στην τοπική κοινή γνώμη, την πεπλανημένη εντύπωση και πεποίθηση ότι δεν εκτέλεσαν σωστά τα καθήκοντά τους και υπέπεσαν σε σφάλματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και για το λόγο αυτό παύθηκαν πρόωρα από τις θέσεις που κατείχαν.

Παναγιώτης Τσιμπούκης / ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ