Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 23:08

Στον Όσιο Λουκά εόρτασε τα 10 χρόνια του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τη μνήμη του Οσίου και θεοφόρου Λουκά του εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντος τιμά η Εκκλησίας μας την 7η Φεβρουαρίου.

Το εσπέρας της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Βυζαντινής Μονής του Οσίου Λουκά Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Παροναξίας κ. Καλλινίκου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που προσήλθαν να συνεορτάσουν τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Λουκά.

Εξέφρασε δε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς όλους τους πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο σταθμεύοντας μέχρι και ένα χιλιόμετρο μακριά χωρίς να υπολογίσουν τον κόπο. Ανέφερε πως ο Όσιος Λουκάς είναι η καταφυγή και ελπίδα μας και μας διδάσκει την αγάπη για το Θεό και τον συνάνθρωπο σε μια δύσκολη εποχή, διδάσκοντάς μας συνάμα και την σωστή και χρηστή διαχείριση των υλικών αγαθών δείχνοντάς μας το δρόμο και την πνευματική δύναμη να αγωνισθούμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά να συνοδεύουν όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή του κόσμου ήταν η μεγαλύτερη των νεοτέρων χρόνων.

Κατόπιν το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, λέγοντας πως όπως ο Συμεών υποδέχτηκε τον Χριστό, τον Κύριο της Δόξης, έτσι, και ο έφορος της Μονής ο Όσιος Λουκάς υποδέχτηκε τον Κύριο μέσα του με την ταπείνωση και την αγγελομίμητη ζωή του.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ανάδειξη του Μακαριωτάτου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών και του ευχήθηκε πνευματική δύναμη στο έργο του.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιωτάτος Ποιμενάρχης μας και διάδοχος του Μακαριωτάτου στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος ευχήθηκε στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο, για την επέτειο των δέκα χρόνων από την εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου, η Χάρις του Θεού και οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά να τον στηρίζουν. Και καταθέτοντας την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη του προσέφερε στον Μακαριώτατο έναν ασημένιο δίσκο που εικονίζει την Παναγία, «για όσα διακονήσατε και μας διδάξατε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως ό,τι καλό έγινε το κάναμε όλοι μαζί, σε συνεργασία. Αναφέροντας πως οι πέτρες στη Μονή του Οσίου Λουκά είναι κήρυκες και μάρτυρες των ανθρώπων που πέρασαν, και ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο τον διάδοχό του, Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, που ήταν ηγούμενος στη Μονή, τον μακαριστό π. Νικόδημο, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που ήταν ηγούμενος στη Μονή αλλά και τους ταπεινούς και αγράμματους πατέρες που για πάνω από 1.000 χρόνια κράτησαν αναμμένο το καντήλι του Οσίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως για ό,τι έγινε στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά μπορεί ο ίδιος να έτρεχε στις υπηρεσίες αλλά το κύριο έργο το έκανε ο ηγούμενος ο π. Γεώργιος (νυν Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας) που έμενε στο Μοναστήρι και βίωνε όλο τον κάματο των κόπων και των δυσκολιών.

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως η εκλογή του πριν από δέκα χρόνια είναι δώρο του Οσίου Λουκά, στον οποίο εμπιστευόταν καθετί και στον οποίο είναι υπόχρεος. Ευχήθηκε η ευλογία του Θεού να είναι μεγάλη σε όλους και προέτρεψε τους πιστούς να εμπιστεύονται τον Όσιο Λουκά.

Μετά το τέλος του εσπερινού στο αρχονταρίκι της Μονής εδόθη το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό της Παναγίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου με την συμμετοχή πολλών πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό που ο ίδιος ο Όσιος Λουκάς είχε αρχίσει να χτίζει ενόσω ζούσε. Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας ο κ. Γεώργιος ευχήθηκε σε όλους ο ταχύς βοηθός και συμπαθής αντιλήπτορας των ανθρώπων θεοφόρος Όσιος Λουκάς να χαρίζει στον καθένα και σε όλους μαζί με τις πρεσβείες Του, την θεία χάρη και το έλεος που τα έχουμε τόσο ανάγκη στους δύσκολους καιρούς μας.

Το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου στο Καθολικό τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.

Να σημειωθεί ότι και την παραμονή και ανήμερα της εορτής πλήθη πιστών συνέρρευσαν στο Βασιλομονάστηρο για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα και να τιμήσουν την μνήμη του δικού τους Αγίου του Οσίου Λουκά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ