Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 23:21

Σπάρτη: Μοναχοί από όλο τον ορθόδοξο κόσμο παρουσιάζουν μοναστηριακά προϊόντα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΠΑΡΤΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ

Θέλοντας να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των μοναστηριακών προϊόντων αλλά και να φέρει κοντά όσους ασχολούνται με την παραγωγή και την προώθησή τους, μοναχούς και λαϊκούς, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας διοργανώνει σχετική διημερίδα στη Σπάρτη.

Με τίτλο “Μοναστηριακά προϊόντα και μικροί παραγωγοί στον Ορθόδοξο χώρο. Κοινή προσπάθεια και προοπτικές”, ξεκίνησε το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη η διημερίδα της ΔΣΟ. Σκοπός της να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αντιπρόσωποι μοναστηριών από όλο τον ορθόδοξο κόσμο που δυναμικά παράγουν προϊόντα, μέσα από μικρά παραγωγικά σχήματα, σχετιζόμενα με τον τοπικό χαρακτήρα διαφόρων περιοχών.

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία της διημερίδας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Γιάννης Αμανατίδης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των ορθόδοξων λαών μεταξύ τους στην παραγωγή και προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων. Ευχαρίστησε δε όλους τους φόρεις που συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή της διημερίδας καθώς και τους συμμετέχοντες οι οποίοι ταξίδεψαν από διάφορες χώρες για να την παρακολουθήσουν.

Ο υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής της διημερίδας, ταμίας και μέλος της επιτροπής οικονομικών της ΔΣΟ κ. Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε για την αξιοθαύμαστη δραστηριότητα που επιδεικνύουν ορισμένα μοναστήρια ως προς την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Ακόμη, τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια όσμωσης, όπως τη χαρακτήρισε, των ορθόδοξων κοινοτήτών γίνεται για πρώτη φορά.

Για τη διεκδίκηση καλύτερης θέσης των μοναστηριακών προϊόντων στη διεθνή αγορά έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ συμπλήρωσε “να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των ξεχωριστών προϊόντων που παράγει κάθε μοναστήρι, κάθε τόπος”.

Τη σημασία της οικολογίας, τη σχέση της με τη θεολογία και τη θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση υπογράμμισε ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, χαιρετίζοντας την έναρξη της διημερίδας. “Ο άνθρωπος είναι δεμένος με τη φύση καθώς από αυτή λαμβάνει την τροφή του. Ο Θεός είναι κύριος της φύσης και όχι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος καλείται να διαφυλάξει το περιβάλλον και όχι να το καταστρέψει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης έδωσε έμφαση στην αξία των μοναστηριακών προϊόντων, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην μοναστηριακή διατροφή και μαγειρική και τις ευεργετικές της επιδράσεις για τον άνθρωπο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΒΕΕ) κ. Γεώργιος Καββαθάς, αφού υπογράμμισε τη σημασία της διημερίδας, εξήγησε ότι κατά τις εργασίες της “θα μελετήσουμε την οργανωμένη παραγωγή μοναστηριακών προϊόντων που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν και να είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά”.

Στο τέλος, ο σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ. Κώστας Μυγδάλης έκανε τιμητική αναφορά στον πατέρα Επιφάνιο από το Κελί Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου Αγίου Όρους. Επίσης, τόνισε το έργο του π. Επιφανίου, τις ιδιαιτερότητες του κρασιού που παράγει ο Μυλοπόταμος που το καθιστούν ξεχωριστό. “Το καλό κρασί στο Άγιον Όρος ωριμάζει με την κουβέντα”, είπε ο κ. Μυγδάλης, διηγούμενος περιστατικά από τη ζωή των μοναχών στον Άθωνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΣΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ