Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:20

Πρωτοφανές! Το Ναυτικό Μουσείο Σύμης θα γίνει οικία Μητροπολίτη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης με την οποία το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου στην κεντρική πλατεία του Γιαλού παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Σύμης για 49 χρόνια με ΕΤΗΣΙΟ μίσθωμα 100 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών και διοικητικών αναγκών αυτής με υποχρέωση ανάληψης όλων των εργασιών και δαπανών επισκευής και συντήρησης.

Της απόφασης του Δήμου Σύμης προηγήθηκε αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου που μεταξύ άλλων αναφέρει « ἡ νεοσύστατος Ἱ. Μητρόπολις Σύμης στερεῖται ἀνάλογου τοῦ κύρους τοῦ θεσμοῦ αὐτῆς ὡς Μητροπόλεως, κεντρικοῦ οἰκοδομήματος στεγάσεώς της» Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για το κτίριο, πέρα από από τα γραφεία της Μητρόπολης που θα στεγασθούν σε αυτό θα αποτελέσει και κατοικία του νέου Μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομου Β’.

Σημειώνεται ότι το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου Σύμης στέγαζε μικρή ναυτική συλλογή με εκθέματα, κυρίως σπογγαλιευτικά (σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, σφουγγάρια, σκανδαλόπετρες κλπ) και ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών του αείμνηστου συμιακού Αντώνη Πολιά, μικρό δείγμα της μεγάλης ναυτικής, ναυπηγικής και σπογγαλιευτικής ιστορίας της Σύμης.

Τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε για λίγους μήνες το χρόνο, ενώ είχαν γίνει προσπάθειες για την ενοικίασή του σε ιδιώτες διατηρώντας όμως πάντα το χαρακτήρα και τον προορισμό του.

Τον προηγούμενο μόλις χρόνο ο Δήμος Σύμης είχε προχωρήσει σε διαγωνισμό με μίσθωμα 700 ευρώ…
Πολλοί δημότες του νησιού πιστεύουν ότι η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό του Μουσείου κινητοποιώντας δημοτικούς ή κοινοτικούς πόρους ή σωματεία εντός και εκτός Σύμης, και όχι να παραχωρήσει το κτίριο στη Μητρόπολη χωρίς να γίνεται λόγος σε καμιά απόφαση για την τύχη των εκθεμάτων και του ίδιου του Μουσείου.

Η Μητρόπολη θα μπορούσε να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της μισθώνοντας ένα άλλο κτίριο και όχι σφραγίζοντας το κλείσιμο του Ναυτικού Μουσείου της Σύμης, σεβόμενη αυτούς που με κόπο και ιδρώτα έκτισαν τη μεγάλη ναυτική παράδοση της Σύμης.

Ήδη στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Ροδιακής, κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ειδική διοικητική προσφυγή κατά τη νομιμότητας της απόφασης του Δήμου Σύμης από τον δικηγόρο Ντάλια Αναστάσιο, ο οποίος εκπροσωπεί δημότες του Δήμου Σύμης που αντιδρούν με τη σχετική απόφαση.

Πηγή: H ΡΟΔΙΑΚΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ