Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:40

Ιερό Λείψανο της Αγίας Αναστασίας Ρωμαίας από το Αγιον Όρος στην Αθήνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το ιερό λείψανο μιας εκ των μεγαλυτέρων Μαρτύρων της Πίστεως, της Οσίας Αναστασίας της Ρωμαίας, θα βρεθεί στην Αθήνα για δυο εβδομάδες.

Το Ιερό Λείψανο το οποίο φυλάσσεται αιώνες τώρα, στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι όπου οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη σημαντική αυτή Αγία.

Σύμφωνα με το αγιολόγιο η oσία Αναστασία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ’ άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού και καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ Ι. ΛΕΙΨΑΝΟΥ

Η ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΩΜΑΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΡΤΕΜΙΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥΌταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.), υπενθύμισε στην Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό.

Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας: «Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε. Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Το Ιερό Λείψανο θα μεταφερθεί στην Αθήνα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στον ιερό ναό του Αγίου Αρτεμίου μέχρι το πρωί της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου.

Το Πρόγραμμα των Ακολουθιών έχει ως εξής:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ