Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:32

Προβληματισμός στην Εκκλησία από τις υπερ-εξουσίες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Το νέο οργανόγραμμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πριν από μερικές ημέρες υπό την μορφή προεδρικού διατάγματος (18/2018) εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το υπουργείο να διοικεί απόλυτα την Εκκλησία της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων οι οποίες παρουσιάζονται στα άρθρα 57 και 58 του προεδρικού διατάγματος, αναφέρεται πως συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν ως αρμοδιότητα, «την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση των Ι. Μητροπόλεων, τον έλεγχο και την εποπτεία των πράξεων οικονομικής διαχείρισης των λοιπών εκκλησιαστικών νομικών προσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου καθώς και την αναγνώριση, κατάσταση και αποχώρηση των Αρχιερέων των Εκκλησιών και Ι. Μητροπόλεων».

Επίσης το υπουργείο δια των υπηρεσιών του, δηλώνει αρμόδιο για «την υπηρεσιακή κατάσταση (διορισμοί, μετατάξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, προαγωγές, απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις) του προσωπικού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος» αλλά και για «τη σύνταξη πρότασης για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε τακτικό προσωπικό και προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου».

Στην Εκκλησία της Ελλάδος η δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ (31/Α/23-2-2018) προκάλεσε ήδη έντονη ανησυχία αφού με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στην Εκκλησία αν δεν το εγκρίνει το υπουργείο.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο orthodoxia.info ιεράρχης «το μόνο που δεν προβλέπει το προεδρικό διάταγμα είναι η επιστροφή του βασιλικού επιτρόπου στην Σύνοδο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Δεν υπάρχει κάτι νέο στο ΦΕΚ

Από την πλευρά του το υπουργείο, σε στελέχη του οποίου απευθύνθηκε το orthodoxia.info σημειώνει πως το κείμενο αυτό (οργανόγραμμα) δεν είναι κάτι νέο και πως ουσιαστικά είναι επικαιροποίηση παλαιότερου. Σημείωσαν δε πως οι αρμοδιότητες που περιγράφονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ενέργειες που κάνει κάθε φορά το υπουργείο όταν η Εκκλησία το ζητά, σημειώνοντας ως παράδειγμα την έκδοση σχετικών ΦΕΚ κάθε φορά που εκλέγεται ένας νέος μητροπολίτης ή ιδρύεται μια νέα Μητρόπολη.

Αυτές οι εξηγήσεις φαίνεται πως δόθηκαν και σε αρμόδια στελέχη της Εκκλησίας αλλά φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν την ηγεσία της. Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info κάνουν λόγο για έντονο προβληματισμό του Αρχιεπισκόπου ο οποίος δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα στην ΔΙΣ αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να αποφασισθεί στο υψηλότερο επίπεδο η στάση της Εκκλησίας.

Στη βάση αυτή, μια αίτηση ακυρώσεως του Π.Δ. από την πλευρά της Εκκλησίας, δεν θα ήταν έκπληξη.

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ;

Το θέμα των δικαιοδοσιών του υπουργείου επί του τρόπου λειτουργίας της Εκκλησίας στην Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με νομικούς αλλά και τους εργαζόμενους στο υπουργείο Παιδείας, το μεγαλύτερο ζήτημα υπάρχει στο προοίμιο του κειμένου το οποίο φαίνεται να έχει μια ουσιαστική διαφορά με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, όσον αφορά την πατριωτική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων.

Μάλιστα το θέμα αυτό θέτει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας. Όπως παρατηρούν οι εργαζόμενοι, ενώ στο προηγούμενο οργανόγραμμα, του 2014, υπήρχε σαφής αναφορά στην ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης όπως ακριβώς προβλέπει το Σύνταγμα, στο νέο η θρησκευτική συνείδηση έχει απαλειφθεί.

Κατά πολλούς η κίνηση αυτή του Υπουργείου εκλαμβάνεται ως προανάκρουσμα των προτάσεων που θα κατατεθούν εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και ουσιαστική κίνηση αποσύνδεσης της θρησκείας από το Σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (Π.Δ.18/2018) (Αρθρα 57 & 58)
Το προηγούμενο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Π.Δ. 114/2014) (ΑΡΘΡΑ 41,42 & 43)
Η επιστολή των εργαζομένων στο Υπ. Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ