Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:41

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Ζαρένκοφ ετοιμάζει και 2ο ρωσικό ναό στην Κύπρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια μίλησε στον ΑΝΤ1, ο επιχειρηματίας που δώρισε τη ρωσική εκκλησία στην Κύπρο Βιατσεσλαβ Ζαρένκοφ. Ο κ. Ζαρένκοφ, ήρθε στην Κύπρο για επαγγελματικό ταξίδι πριν από 12 χρόνια και από τότε μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αγία Πετρούπολη και Κύπρο.

Όταν ήρθε για πρώτη φορά, όπως είπε, εντυπωσιάστηκε τόσο από την ομορφιά του νησιού, που αποφάσισε να κάνει την Κύπρο μόνιμη βάση του. Οσο για το πως κατέληξε στην κοινότητα Ταμασού-Πέρα Ορεινής, ο κ. Ζαρένκοφ, ανέφερε πως τον Φεβρουάριο του 2015, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ζητώντας του τη βοήθειά του για ένα βιβλίο σχετικά με τα μοναστήρια της Κύπρου. Μετά από αυτό, πρόσθεσε, του εκφράσαμε την επιθυμία για την ανέγερση ενός μικρού ξύλινου ναού και τότε μας πρόσφερε ένα αρκετά μεγάλο χώρο για κτίσουμε την εκκλησία.

Όσον αφορά το ίδρυμά, του, ο κ. Ζαρένκοφ εξήγησε πως αυτό ασχολείται με το να φέρνει κοντά κόσμο διαφορετικών εθνικοτήτων, μέσα από τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τη δημιουργία. Ο Ρώσος επιχειρηματίας έχει μάλιστα σχέδιο για την ανέγερση ορθόδοξου ρωσικού ναού και στη Λεμεσό, ενώ στην περιοχή Ταμασού και Ορεινής αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα πολιτιστικό κέντρο στο οποίο θα περιλαμβάνεται και κυριακάτικη σχολή για εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας.

Αργοί οι ρυθμοί στη Λεμεσό

Σύμφωνα με πληροφορίες με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα για την ανέγερση Ρωσικής εκκλησίας στη Λεμεσό μιας και τα έργα τα οποία ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, επικεντρώνονται αυτή την στιγμή μόνο στο ψηλό καμπαναριό το οποίο θα βρίσκεται παραπλεύρως του κυρίως ναού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016 ενώ η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2010. Το 2012 μάλιστα μπήκε κι΄ο θεμέλιος λίθος με την παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ωστόσο το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 εξαφάνισε τα λεφτά που είχαν εισφέρει διάφοροι σε λογαριασμό που είχε ανοιχθεί για τον σκοπό της ανέγερση του ναού κι΄έτσι το έργο είχε παραμείνει στάσιμο.

Η εκκλησία η οποία ανεγείρεται στην περιοχή Καλογήρων σε γη οκτώ οικοπέδων την οποία δώρισε η Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και ο ιερός ναός θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Ρωσικής κοινότητας στη πόλη της Λεμεσού, ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τις 30.000.

Ο Άγιος Νικόλαος κτίζεται σύμφωνα με την παραδοσιακή Ρωσική τεχνοτροπία με τον εντυπωσιακό χρυσό τρούλο του να φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Εντός του ναού θα λειτουργεί βιβλιοθήκη ενώ τις Κυριακές θα λειτουργεί και κατηχητικό για μικρά παιδιά. Μελλοντικά θα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για διάφορες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι πολίτες εκκλησιάζονταν στο μικρό εκκλησάκι του Φιλάνθρωπου Χριστού στο Ζακάκι το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Πηγή: Κυπριακά μέσα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ