Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:43

Ο πανηγυρικός εσπερινός της Παναγίας Ατταλιώτισσας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

του Ιωάννη Πεφάνη για το Orthodoxia.Info

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί την εορτή της θαυματουργού εικόνος Παναγίας Κύκκου Αττάλειας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ραφαήλ Καρακεχαγιά και Ιερέων από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Θεοφιλέστατος , μεταξύ άλλων ανέφερε για την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Κύκκου, για να μας αναγάγει η Παναγία στο σωστό τρόπο ζωής και εμείς να διδαχθούμε από τη ζωή Της τον τρόπο τον οποίο εκείνη ακολούθησε για να μπορεί να γίνει κοινωνός των μυστηρίων του Υιού και Θεού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τροπάρια του Εσπερινού έψαλλε ο Άρχων Μαίστωρ της Μ.τΧ.Ε. κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πειραιώς, πλαισιωμένος από τους κ. Απόστολο Ντέτσικα Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού και τον κ. Στέλιο Τριανταφυλλόπουλο Λαμπαδάριο του Ι.Ναού.

Ο προϊστάμενος του Ναού ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για τη παρουσία του και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Νταραβάνογλου.

Οι χριστιανοί της Αττάλειας με ιδιαίτερη ευλάβεια τιμούσαν τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Κύκκου Τζίγκο Παναγιά, όπως την αποκαλούσαν με την τοπική προφορά η οποία είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στον ναό του Αγίου Νικολάου της Αττάλειας. Μετά την Καταστροφή, μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον κυρίως Ελλαδικό κορμό και από το 1929 βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του προσφυγικού Δήμου Ταύρου της Αθήνας, που κτίστηκε από τους Μικρασιάτες.

Η περιοχή από Σφαγεία μετονομάστηκε σε Ταύρος, για να ενθυμούνται οι Ατταλειώτες, που εγκαταστάθηκαν εκεί, την μεγάλη οροσειρά του Ταύρου που περιβάλλει την Αττάλεια και όχι μόνον. Η πανήγυρις της Παναγίας Κύκκου στον Ταύρο της Αθήνας γίνεται κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων όπως και στην Αττάλεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ