Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:41

Ο πανηγυρικός εσπερινός στην Παντάνασσα στις Τζιτζιφιές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ι. Ναό Παντανάσσης στις Τζιτζιφιές έλαβε χώραν o Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που εορτάζει ο Ι. Ναός.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές ιερείς. Πολλοί πιστοί κατέκλυσαν τον Ι. Ναό, για να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια της Παναγίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε : Εορτάζομε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Όμως το κοντάκιο της εορτής μας λέει ότι η Θεοτόκος η ίδια είναι ” ο καθαρότατος ναός του Σωτήρος “. Διότι στην γαστέρα Της κατοίκησε ο Υιός και Λόγος του Θεου, το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος και ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση, για να την ανακαινίσει και αγιάσει.

Όμως κατά Χάριν και κάθε βαπτισμένος πιστός είναι ναός Θεού. ” Υμείς ναός Θεού εστέ ζώντος ” τονίζει ο Απ. Παύλος απευθυνόμενος στους πιστούς ( Β Κοριν.στ, 16 ). Πόσο συγκλονιστική πραγματικότητα ! Ο καθένας μας είναι ναός Θεου ! Όμως αυτό δημιουργεί ορισμένες υποχρεώσεις. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι σε ένα ναό ;

Κατ ‘ αρχήν τον διατηρούμε καθαρό. Είναι αυτό και το πρώτο καθήκον μας έναντι του εαυτού μας. ” Καθαρίσωμεν εαυτούς από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος ” μας τονίζει πάλι ο Απ. Παύλος ( Β Κοριν. ζ, 1 ). Και αυτό, που λερώνει τον ζωντανό ναό του Θεού, δηλ. τον εαυτό μας, είναι η αμαρτία. Μπορούμε ,όμως, να είμαστε αναμάρτητοι ; Πολύ δύσκολο,για να μη πούμε αδύνατον. Γι’ αυτό υπάρχει το λουτρό της μετανοίας,το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα. “οσάκις αν αμάρτης, είσελθε μετανόησον” ( Ι. Χρυσόστομος ).

Και η δεύτερη υποχρέωσή μας έναντι του ναού είναι να τον κοσμούμε. Και τα κοσμήματα για τον ζωντανό ναό, που είμαστε οι πιστοί,είναι οι αρετές. Αυτές κατακτώνται με την Χάρη του Θεού και την δική μας προαίρεση και προσπάθεια. Έτσι “επιτελούμεν αγιοσύνην εν φόβω Θεού “. ( Β Κοριν. ζ, 1 ).

Να, λοιπόν, τι μας ζητά σήμερα η Παναγία, εκείνη,που υπήρξε ” ο καθαρότατος ναός του Σωτήρος “. Και σεις, μας λέει, αν μένετε ενσωματωμένοι στο σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και αγωνίζεσθε, θα αγιάζεσθε ” ολοτελείς” ( Α Θεσσαλ. ε, 23 ) , ως έμψυχοι ναοί του Θεού.

Ακολούθησε μετά το τέλος του Εσπερινού η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος των Εισοδίων, που την ακολούθησε πλήθος πιστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ