Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 15:08

Ο Επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την σύναξη των Αγίων Πατέρων της αγίας και Οικουμενικής Εβδόμης Συνόδου, που συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας, τίμησαν σήμερα στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Ιερουργός του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας ο Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Το θυσιαστήριο κύκλωσαν οι Αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Δαμασκηνός Φυλακτός.

Σήμερα που διαβάζεται η ευαγγελική περικοπή της παραβολής του σπορέως, ο προϊστάμενος του Ναού π. Σεραφείμ Δημητρίου στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πως οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τον λόγο του Θεού. Κάποιοι εξ αυτών τον αγνοούν, κάποιοι άλλοι τον άκουσαν, μα στην πρώτη δοκιμασία απογοητεύθηκαν και απομακρύνθηκαν, υπήρξαν κάποιοι που μέσα στο πέρασμα του χρόνου έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον αλλά τελικά προτίμησαν τις υλικές ανέσεις και μέριμνες και τέλος εκείνοι, που έπιασε ο σπόρος μέσα στην καρδιά τους. Και με αφορμή την αποστολική περικοπή τόνισε δύο σημεία. Στο πρώτο ανέφερε πως «Ο καθένας από εμάς σπαταλά το χρόνο του σε γεγονότα και καταστάσεις που δεν ωφελούν σε κάτι. Οι Πατέρες πρότειναν να αποφεύγουμε την αργία την περιέργεια και την αργολογία».

Το δεύτερο σημείο που τόνισε, ήταν για τις χρείες των ιεραπόστολων. Μίλησε για την η σημασία του να παρέχεται, ότι είναι απαραίτητο στον ιεραπόστολο, ώστε να παραμείνει απερίσπαστος στο έργο του και τόνισε “η Εκκλησία σήμερα, όπως και τόσα χρόνια, έχει ανάγκη να λαμβάνει όλα όσα χρειάζονται, ώστε να είναι σε θέση σαν «πλούσια μάνα» να βοηθάει και να στηρίζει τα παιδιά της σε καιρούς δύσκολους».

Λίγο πριν την απόλυση, τελέστηκε το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α’, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος στην Αλεξάνδρεια αλλά και υπήρξε ο συγγραφέας της Ιστορίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Επίσης, κατά την αρχιερατεία του, ιδρύθηκε και ο Ναός της αγίας Μαρίνης.

Ο επίσκοπος Μελέτιος, προ της απολύσεως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ευλογία που του έδωσε να λειτουργήσει στην Αγία Μαρίνα και να έχει συλλειτουργούς τον συμφοιτητή του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ αλλά και τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό τον οποίο βρήκε διάκονο στην Αλεξάνδρεια όταν μετέβη προς διακονία εκεί και ο οποίος του συμπαραστάθηκε στην γνωριμία και την προσαρμογή με την Αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μετά τον απόλυση ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ανακοίνωσε την έναρξη το απόγευμα με αγιασμό, των πνευματικών συγκεντρώσεων στις οποίες ομιλεί ο Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Φωκίδος και ηγούμενος της Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, αλλά και την κατά την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου τέλεση της αρχαιοπρεπούς Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου κατά την Α΄ λειτουργία από τον Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό και τα εγκαίνια το απόγευμα του παρακείμενου στο Ναό καταστήματος ειδών ευλαβείας και μοναστηριακών προϊόντων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ