Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:54

Ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός για το νόημα των Χριστουγέννων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Τη νύχτα αυτή, τη νύχτα των Χριστουγέννων, η αγάπη ενώνει ουρανό και γη. Τα πιο ξένα και ασύμβατα μεγέθη, το φθαρτό και το αιώνιο, γίνονται ένα. Το Θεϊκό αρνείται να μείνει αδιάφορο στην ταλαιπωρία τού ανθρώπινου και το ανθρώπινο δεν εγκαταλείπεται στην αποξένωση από την Θεϊκή ελπίδα της άφεσης και της αθανασίας.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, μετά τη Χριστουγεννιάτικη νύχτα, η ζωή δεν θα γίνει ευκολότερη. Το μεγάλο θαύμα, πού θα αποκαλυφθεί μπροστά στα μάτια μας, δεν θα προσφέρει λύσεις μαγικές. Η σκληροκαρδία των κατοίκων της Βηθλεέμ θα συνεχίσει να κρατά κλειστές τις πόρτες των ανθρώπων. Η μανία τού Ηρώδη θα συνεχίσει να γεμίζει με παραλογισμό και φρίκη τα δελτία των ειδήσεων. Ὁ φόβος του Ιωσήφ, που οδηγεί την οικογένειά του στην Αίγυπτο, θα συνεχίσει να γεμίζει τα μάτια των θαλασσοπνιγμένων μεταναστών. Πού είναι λοιπόν το θαύμα; Τί δύναμη έχει; Τί μπορεί ν΄ αλλάξει στη ζωή μας; Ενότητα και ειρήνη. Συμφιλίωση και αλληλεγγύη. Σχέσεις αληθινές, χωρίς καχυποψία, χωρίς φθόνο, χωρίς πληγή! Αυτή είναι η αλλαγή, που τα φετινά Χριστούγεννα μπορούν να μας προσφέρουν. Αν το αιώνιο ενώθηκε με το φθαρτό, αν το ορατό ενώθηκε με το αόρατο, αν ο Θεός ενώθηκε με τούς ανθρώπους, τί μπορεί, πλέον, να εμποδίσει τον καθένα από μας να ενωθεί με τον αδελφό του; Τί μπορεί, πλέον, να εμποδίσει τα ευγενικά οράματα να ενωθούν με την πραγματικότητα; Τί μπορεί, πλέον, να εμποδίσει τον νου να ενωθεί με την καρδιά;», τονίζει στο Χριστουγεννιάτικο Μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος την Παραμονή των Χριστουγέννων χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Ορμανλίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολυπληθές εκκλησίασμα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ