Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 10:21

Οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά την επεισοδιακή απομάκρυνση του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα και την τοποθέτηση του από Βρεσθένης σημερινού Αρχιεπισκόπου Γέροντα Αμερικής Δημητρίου, οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στην σημαντικότερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, έχουν πάρει «φωτιά».

Ονόματα, σενάρια και ισορροπίες συζητούνται έντονα τόσο εντός όσο και εκτός Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς βεβαία να γνωρίζει κάποιος τις τελικές προθέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος καθόλη τη διάρκεια της θητείας του έχει αποδείξει πως ειδικά στο θέμα των εκλογών μητροπολιτών επιλέγει τον αιφνιδιασμό τόσο όσον αφορά τον χρόνο όσο και τα πρόσωπα.

Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους τους ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου μαζί με τον επίσης 89χρονο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων. Θεωρείται από τους περισσότερους επιτυχημένος στο έργο του αφού κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κατευνάσει την έκρυθμη κατάσταση στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής και πάνω απ’ όλα να δώσει τέλος στις συζητήσεις περί αυτονομίας της εκεί τοπικής Εκκλησίας. Είχε άριστη σχέση με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ η συνεργασία του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τον ανέδειξε σε προνομιακό συνομιλητή του και στενό συνεργάτη.

Στον αντίποδα ορισμένοι θεωρούν πως ο Δημήτριος δεν καλλιέργησε όσο θα έπρεπε τις σχέσεις του Ελληνισμού της Αμερικής με την μητροπολιτική Ελλάδα, ειδικά τα πρώτα χρόνια της θητείας του. Αυτό διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την έξαρση της οικονομικής κρίσης στην χώρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της Ομογένειας, προκειμένου να στηριχθεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και οι προσπάθειες της χώρας να διαχειριστεί το μεταναστευτική κρίση.

Για τους περισσότερους συνομιλητές του orthodoxia.info κομβικό σημείο των εξελίξεων που αναμένονται στην Αμερική είναι η ολοκλήρωση και ο εγκαινιασμός του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, έργο το οποίο θεωρείται προσωπικό επίτευγμα του σημερινού Αρχιεπισκόπου. «Ο Πατριάρχης δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον Δημήτριο πριν ζήσει την ολοκλήρωση του αγίου Νικολάου» σχολίασε ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς όμως να είναι και απόλυτα βέβαιος για το κατά πόσον αυτό είναι οριστικό.

Γνωρίζοντας τα όσα προηγήθηκαν τόσο της εκλογής του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα όσο και αυτά προ της εκλογής Δημητρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να μην δοθεί χρόνος σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν πιέσεις στο Φανάρι με σκοπό να επηρεάσουν τις εξελίξεις. «Μην εκπλαγείτε εάν ακόμη και στην ίδια συνεδρίαση στην οποία θα ανακοινωθεί η παραίτηση Δημητρίου εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο ο διάδοχος του» είπε με νόημα στο orthodoxia.info άλλος ιεράρχης που θεωρεί βέβαιο πως ο Πατριάρχης θα επιλέξει προσεκτικά τον χρόνο κατά τον οποίο θα κινηθεί ώστε να αποφύγει τις παρενέργειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι οι ανύπαρκτες σήμερα σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού με το Φανάρι και προσωπικά με τον άλλοτε στενό φίλο του, Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σχέσεις οι οποίες διερράγησαν όταν το Πατριαρχείο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για την μη μετακίνηση του Στυλιανού στην Αμερική. Τότε πριν καν ακουστεί το όνομα του σημερινού Αρχιεπισκόπου είχε «κλειδώσει» η εκλογή Στυλιανού ο οποίος μάλιστα βρισκόταν στην Ελλάδα έτοιμος να δεχθεί κλήση από το Πατριαρχείο για να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Παρά το γεγονός πως τίποτα δεν συζητείται σε ανοιχτούς κύκλους, υπάρχει μια σειρά προσώπων τα οποία θεωρούνται ως οι επικρατέστεροι για την επόμενη ημέρα στην Αμερική.

Φαβορί για τους περισσότερους θεωρείται ο σημερινός μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε στενό συνεργάτη του Οικουμενικού Πατριάρχη και προνομιακό συνομιλητή του. Οι σχέσεις του με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα θεωρούνται καλές ενώ κατά καιρούς έχει συνεργασθεί με τον κατά πολλούς ισχυρό άνδρα της εκεί Εκκλησίας πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά κατά την διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το μεγαλύτερο μέρος της οποίας συνέδραμαν μέλη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Σημαντική υποψηφιότητα θεωρείται και αυτή του μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου. Ο σημερινός ηγούμενος της μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης προέρχεται από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα της Αμερικής ενώ ο ίδιος έχει διδάξει και στην θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Στους δυο παραπάνω τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στην πρώτη σειρά των συζητήσεων καιρό τώρα, έχει προστεθεί και αυτό του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιωβ ο οποίος παρά τις περιπέτειες που είχε κατά την θητεία του στην εξαρχία των ορθοδόξων παροικιών ρωσικής παραδόσεων Δυτικής Ευρώπης φέρεται να έχει κερδίσει  την εμπιστοσύνη του Πατριάρχη.

update: Τη δική της σημασία έχει και η υποψηφιότητα του μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα τον οποίο αρκετοί βλέπουν ως πιθανή λύση. Ο προερχόμενος από την Εκκλησία της Ελλάδος μητροπολίτης έχει υπηρετήσει εί μακρόν στην Εκκλησία της Αμερικής από την οποία μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όταν προήχθη σε μητροπολίτη Σουηδίας. Θεωρείται άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα της Αρχιεπισκοπής και η εως τώρα επιτυχημένη πορεία του στα της σκανδιναβικής Μητροπόλεως θεωρείται σημαντική.

Για την περίπτωση που αναζητηθεί λύση από το εσωτερικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πολλοί θεωρούν πως ο Βοστώνης Μεθόδιος είναι η ενδεδειγμένη λύση. Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα θρυλούνται στους εκκλησιαστικούς κύκλους ο 71χρονος σήμερα μητροπολίτης έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται να φύγει από την Βοστώνη.

Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρονται στις συζητήσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών προσώπων είναι και αυτό ενός μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αν και οι ίδιος ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί το παραμικρό περί επιθυμίας του να μετακινηθεί στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντούτοις ορισμένοι προσθέτουν το όνομα του στην λίστα των υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο.

Το αν ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα είναι ένας εκ των παραπάνω ή κάποιος άλλος το όνομα του οποίου κρατά στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα φανεί μόνο την στιγμή που η Σύνοδος του Πατριαρχείου θα τον καλέσει να αναγνώσει το Μικρό Μήνυμα του.

Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ