Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:42

Οι πρώτοι φοιτητές Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ μπήκαν στα αμφιθέατρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ιστορική σημασία της έναρξης της νεοϊδρυθείσας Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών για ολόκληρο το πανεπιστήμιο καθώς και την ελληνική κοινωνία τόνισαν οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης, κατά την υποδοχή των πρώτων φοιτητών της σήμερα το πρωί.

“Είναι ξεχωριστή η στιγμή, ιστορική, όχι μόνο για το Τμήμα Θεολογίας αλλά και για το πανεπιστήμιο και την ελληνική κοινωνία”, είπε συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος και εισηγητής του προγράμματος Μουσουλμανικών Σπουδών καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

“Είχαμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες”

Ο κ. Σταμούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους πρώτους φοιτητές της πολυσυζητημένης αυτής νέας κατεύθυνσης του Τμ. Θεολογίας, έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τρία σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν από την ψήφιση της ίδρυσης της κατεύθυνσης μέχρι την υλοποίησή της. “Όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια, είχαμε βρει απέναντί μας θεούς και δαίμονες”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μοντέρνο, άκρως επιστημονικό και διατμηματικό”.

“Όπου προσφέρεται παιδεία και αγάπη, δεν υπάρχει περιθώριο τζιχαντισμού”

Τη νομιμότητα, τη σπουδαιότητα αλλά και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της νέας κατεύθυνσης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του προς τους νεοεισερχόμενους φοιτητές ο νυν πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. “Η κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες θεολογικές σχολές των γειτονικών χωρών”, υποστήριξε ο κ. Σκαλτσής.

Κάνοντας λόγο για τους φόβους που έτρεφαν ορισμένοι ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επεισόδια στο ξεκίνημα της νέας κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, ο κ. Σκαλτσής δήλωσε με έμφαση πώς “όπου προσφέρεται παιδεία και αγάπη, δεν υπάρχει περιθώριο τζιχαντισμού”.

“Στη Θεολογική δεν έρχεται κανείς για να γίνει ούτε Χριστιανός, ούτε Μουσουλμάνος”

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές, είπε ότι “στα πρόσωπά σας βλέπω να εκπληρώνεται μια ιδέα, ένα όνειρο πολλών ετών”. Ο κ. Κοσμήτορας διευκρίνισε, ακόμη, ότι “στη Θεολογική δεν έρχεται κανείς για να γίνει ούτε Χριστιανός, ούτε Μουσουλμάνος ούτε Καθολικός. Προσπαθούμε να κάνουμε στη σχολή μια επιστημονική προσέγγιση του θρησκευτικού φαινομένου, όσο μπορούμε πιο έντιμα. Το μόνο που δεν κάνουμε είναι να εμπνεύσουμε πίστη σε κάποιον ή να του αλλάξουμε την πίστη που έχει”.

Ο κ. Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου καθώς, όπως είπε, “ήταν ο πρώτος που είχε γράψει ένα μεγάλο βιβλίο για το Ισλάμ” και δίδασκε στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας αντίστοιχο μάθημα. “Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έλεγε ότι δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με τους άλλους αν δεν τους γνωρίζεις”, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας την τεράστια προσφορά του κ. Αναστασίου στην πνευματική ανασύσταση της Αλβανίας. “Ο Αναστάσιος πέτυχε κάτι που δεν πέτυχε κανείς άλλος, να αναστήσει την Εκκλησία της Αλβανίας χωρίς να προσβάλλει τους Μουσουλμάνους εκεί”, υπογράμμισε ο κ. Κοσμήτορας.

“Συγκινημένος και περήφανος” δήλωσε ότι είναι ο καθητητής Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτης Παχής για την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στην οποία θα διδάσκει σχετικά με την ειδικότητά του μαθήματα. “Βλέπω μπροστά μου νέα παιδιά που, όταν τελειώσουν τις σπουδές τους, θα είναι οι πρέσβεις της κατανόησης του άλλου”, δήλωσε με χαρά ο κ. Παχής.

“Η προκατάληψη γεννά την μισαλλοδοξία”

“Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τον άλλο χωρίς προκατάληψη γιατί η προκατάληψη γεννά την μισαλλοδοξία”, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους πρωτοετείς φοιτητές της νέας κατεύθυνσης.

Στην τελετή υποδοχής των πρώτων φοιτητών της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών τελευταία έλαβε τον λόγο η επιστημονικά υπεύθυνη της κατεύθυνσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμ. Θεολογίας κ. Αγγελική Ζιάκα. Η κ. Ζιάκα εξήγησε στους νέους φοιτητές ότι “το Ισλάμ θα απασχολήσει την Ευρώπη τις επόμενες δεκατίες. Μέσα από τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε, θα καταλάβετε γεωπολιτικά τι συμβαίνει στον χώρο της ευρύτερης Μέσης Ανατολής”. Τους είπε, επίσης, ότι “θα είστε οι μεσάζοντες της εποικοδομητικής συνάντησης των ανθρώπων και των λαών”.

Τα μαθήματα για τους τριάντα φοιτητές της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης ξεκινούν από αύριο. Λόγω έλλειψης χώρου στη Θεολογική, θα γίνονται σε αίθουσες του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ