Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 0:38

ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ: Συγκρατημένο το Φανάρι δεν δείχνει να συμμερίζεται την χαρά της Αθήνας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μπορεί η Αθήνα να πανηγυρίζει πως ο Πατριάρχης «έκλεισε» το θέμα των Νέων Χωρών μια για πάντα, όμως το Φανάρι φαίνεται πως βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

«Αυτό που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με σαφήνεια διευκρίνισε είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, πρόκειται να θέσουν ζήτημα επιστροφής των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών και αλλαγής του εκκλησιαστικού καθεστώτος που τις διέπει» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Λένα Μαχαίρα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης.

Ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο την ίδια σχεδόν στιγμή αυτή η «διευκρίνηση» του Πατριάρχη δεν φαίνεται πουθενά. «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος διεβεβαίωσεν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδεμίαν πρόθεσιν έχει να χορηγήση αυτονομίαν εις τας Μητροπόλεις των λεγομένων Νέων Χωρών και ότι αύται υπάγονται πάντοτε κανονικώς και πνευματικώς υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, η δε διοίκησις αυτών έχει εκχωρηθή επιτροπικώς εις την Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ελλάδος, την οποίαν η Α. Θ. Παναγιότης και ηυχαρίστησε διά την τοιαύτην εξυπηρέτησιν προς την Μητέρα Εκκλησίαν» σημειώνεται με σαφήνεια στο σχετικό ανακοινωθέν.

Ουσιαστικά το Φανάρι σβήνει μια για πάντα το θέμα του Αυτονόμου όμως δεν κάνει το ίδιο για το «άχρι καιρού». Αντιθέτως επαναβεβαιώνει την κυριότητα των Μητροπόλεων και την προσωρινότητα της σχέσης αυτής κλείνοντας ουσιαστικά την μικρή παρένθεση του Αυτονόμου το οποίο μπορεί μεν να βγαίνει από την ατζέντα, δεν κλείνει όμως το θέμα.

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Κονιδάρη ο κ. Ιερώνυμος και οι ιεράρχες της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος «… είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη σημερινή διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον όλων των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το ζήτημα του σεβασμού του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με όσα υπογράμμισε ενώπιον του Σώματος διέλυσε τα όποια σύννεφα υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών για ζήτημα ουσιαστικά ανύπαρκτο, το οποίο ανεκινείτο χωρίς λόγο στο παρελθόν επί ζημία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και τις όποιες παρεξηγήσεις είχαν δημιουργηθεί. Το όλο ζήτημα χάρη στη γενναία παρέμβασή του είναι πλέον ξεκάθαρο τοις πάσι.

Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλ. της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Β. Αιγαίου, υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και ως εκ τούτου οι Μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά διοικούνται με βάση την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, η οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη, από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία και είχαν επιτροπικώς παραχωρηθεί για λόγους που σχετίζονταν με την αποτελεσματικότερη διαποίμανσή τους».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο π. Ι.  Χρυσαυγής απέφυγε να τοποθετηθεί κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ: Δεν διεκδικω τις Νέες Χωρες

Ικανοποιημένη η αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας με τις δηλώσεις Βαρθολομαίου για τις Νέες Χώρες

Επιβεβαιώνει ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τις αναφορές του Πατριάρχη για τις Ν. Χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ