Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:17

Ναό αφιερωμένο στους νέους και τα παιδιά εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έναν νέο Ιερό Ναό αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στους νέους και τα παιδιά του τόπου μας, εγκαινίασε το πρωί της 8ης Νοεμβρίου 2017, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Ιερός Ναός των Θεοφανείων, του Τιμίου Προδρόμου και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, ανεγέρθη με κύριο στόχο την γνωριμία των νέων με την Λειτουργική Ζωή και τα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας, καθώς εκεί θα υπάρχει η πλήρης εφαρμογή της κατηχήσεως, μιας και θα αποτελεί το «Κέντρο Λειτουργικής Κατηχήσεως και Ζωής» της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με ειδικό σκοπό την ποιμαντική μέριμνα της νεολαίας μέσα σε ένα τόπο πνευματικής αναψυχής και σε ένα περιβάλλον που θα φέρει την μαρτυρία και θα είναι ένα σημείο αναφοράς της αγάπης του Θεού για την Σωτηρία του ανθρώπου.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, πλαισίωναν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, καθώς επίσης και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.

Μεταξύ του πολυαρίθμου εκκλησιάσματος ξεχωριστή θέση κατείχαν τα πολλά παιδιά και οι αντιπροσωπίες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως τα οποία προσήλθαν με αισθήματα χαράς για να παρακολουθήσουν τα τελούμενα, τα οποία έλαβαν χώρα σε έναν χώρο ο οποίος από σήμερα θα είναι το «σπίτι τους» και μέσα σε αυτόν θα μπορούν να ζουν πνευματικές στιγμές, ενώ επόμενος στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν να περνούν εκεί δημιουργικά τον χρόνο τους.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, έλαβαν μέρος πολλοί Ιερείς μεταξύ αυτών, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, ο Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πλάτων Κρικρής, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Ευσταθίου, ενώ τα Αναλογία του Ιερού Ναού κόσμησαν με τις παρουσία τους αποδίδοντας κατά θαυμαστό τρόπο τους προβλεπόμενους ύμνους, οι Πατέρες από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πανοράματος, η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης», υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Χοράρχου κ. Ραφαήλ Ασδρέ.

Παρευρέθησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής της Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Φίλλιπος Πουγιούτας και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Οικονόμου, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., του Στρατού Ξηράς, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής και Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και των Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς επίσης και πλήθος ευσεβών Χριστιανών που παρά το εργάσιμο της ημέρας προσήλθαν για να μετέχουν και αυτοί προσευχιτικός στο σπουδαίο αυτό γεγονός της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος και προεξήρχε όλων των εορτίων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν επ΄ ευκαιρία της συμπληρώσεως 1037 ετών από της Ιδρύσεως της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και των 50 ετών από την επανίδρυση της Μητροπόλεως Λαγκαδά και οι οποίες κορυφώθηκαν σήμερα με τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Θεοφανείων, επιδίδοντας του ως ενθύμιο το αναμνηστικό Μετάλλιο του Ναού και μία Εικόνα των Θεοφανείων, ενώ τέλος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους Σεβασμιώτατους Αρχιερείς οι οποίοι παρέστησαν το διήμερο αυτό, καθώς επίσης και όλους όσους εργάστηκαν και προσέφεραν αόκνως τις υπηρεσίες τους και την βοήθεια τους για να φτάσουμε στην σημερινή μεγάλη ημέρα των Εγκαινίων.

 

Απευθυνόμενος εν συνεχεία στους νέους και τα παιδιά τόνισε πως είναι η ελπίδα για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη όχι μόνο για την τοπική μας Εκκλησία, αλλά και για όλη την Εκκλησία, διότι είναι ο πρώτος Ναός που αφιερώνεται στα Άγια Θεοφάνεια και ταυτόχρονα στον Τίμιο Πρόδρομο και στην Αγία Αναστασία.

Κάθε Εκκλησία και κάθε Ναός είναι μία Κιβωτός μέσα στην οποία αυτός που προστρέχει βρίσκει την γαλήνη, επεσήμανε σε άλλο σημείο Μητροπολίτης Λαγκαδά σημειώνοντας πως «όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία παίρνουμε δυνάμεις και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Η Εκκλησία δεν διαιρεί. Δεν ξεχωρίζει».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη για την τιμητική πρόσκληση αλλά και για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί αυτόν τον λαό. Έναν λαό που σκέφτεται και αγαπά. «Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ φεύγουμε με δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και κάλεσε τους πιστούς να πορεύονται ο ένας πλάι στον άλλο. «Όλοι έχουμε προβλήματα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος «αλλά είμαστε συνοδοιπόροι κάτω από την σκέπη και την αγάπη του Θεού».

Επεσήμανε, επίσης, πως «όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι από τα προβλήματα και τις δυσκολίες ο Ιερός Χρυσόστομος μας λέει ότι αυτός ο Ναός αναπαύει και ηρεμεί. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ σε αυτόν τον χώρο σαν γεράκια, φεύγουν σαν περιστέρια. Αυτός ο χώρος να είναι για όλους στήριγμα, ειρήνη και παρηγοριά μας».

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας με μία συμβολική κίνηση ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε το νέο Ναό στους νέους και στα παιδιά, όχι μόνο της περιοχής του Λαγκαδά και της Μακεδονίας, αλλά ολοκλήρου της Ελλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ