Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 1:11

Εις μνήμην Ιωάννη Φουντούλη- Τιμητική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον διακεκριμένο λειτουργιολόγο μακαριστό Ιωάννη Φουντούλη τίμησε σήμερα το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του και ενενήντα από τη γέννησή του.

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε η πρώτη ετήσια διάλεξη “εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη” από το Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, του οποίου ο μακαριστός καθηγητής διετέλεσε πρώτος πρόεδρος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ “Οι Τρεις Ιεράρχες”, υπό τη διεύθυνση του επίκουρου καθηγητή του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας πρωτοπρεσβύτερου Σπυρίδωνα Αντωνίου.

Ο μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στο οποίο ο κ. Βαρθολομαίος εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για την προσφορά του Ιωάννη Φουντούλη και χαιρέτιζε την πρωτοβουλία του Τμήματος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο κ. Ελπιδοφόρος μίλησε, ακόμη, για τη σημαντική διδασκαλία του μακαριστού καθηγητή η οποία ήταν το απόσταγμα της προσωπικής βιωματικής του εμπειρίας και της σοφίας του, όπως είπε, αλλά και για τις επιρροές του. Χαρακτήρισε δε τον Ιωάννη Φουντούλη “γνήσιο και αφοσιωμένο μυσταγωγό της ζώσας λατρείας”.

Την ξεχωριστή χαρά του να χαιρετίζει μια εκδήλωση για τον Ι. Φουντούλη εξέφρασε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου. Ο Κοσμήτορας, μάλιστα, στον σύντομο χαιρετισμό του, διηγήθηκε ένα περιστατικό με τον καθηγητή Φουντούλη ο οποίος τον προέτρεπε θερμά να ακολουθήσει την μελέτη και έρευνα του Βιβλικού τομέα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου του Ιωάννη Φουντούλη αλλά και της καθιέρωσης της ετήσιας διάλεξης στην μνήμη του.

Ένα σύντομο βιογραφικό του μακαριστού καθηγητή Ι. Φουντούλη παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Ποιμαντικής Θεολογίας αρχιμανδρίτης Νικόδημος Σκρέττας.

Ο π. Νικόδημος, αφού μίλησε για τη ζωή, τις σπουδές και τις μελέτες του Ι. Φουντούλη, επικεντρώθηκε στο όραμά του. “Όραμα του Φουντούλη υπήρξε μια λατρεία λογική, γνήσια, τακτική, ευσχήμονα, μακριά από κάθε πρόληψη”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι “οραματισμός και πρακτική δράση του Φουντούλη υπήρξε ο αναβαπτισμός στην ωραιότητα της απαραχαράκτου λειτουργικής παραδόσεως, μακριά από νεοτερισμούς που αλλοιώνουν τη λειτουργική παράδοση και πράξη καθώς και υποταγή στους λειτουργικούς θεσμούς”.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμ. Ποιμαντικής Θεολογίας κ. Τρύφων Τσομπάνης παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, Αρχιεπίσκοπο Τελμησού κ. Ιώβ, μιλώντας συνοπτικά για τις σπουδές και τις δραστηριότητές του.

“Η πρόσληψη του έργου του αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης στη σλαβονική λειτουργική παράδοση” ήταν το θέμα της διάλεξης του καθηγητή της Λειτουργικής και της Δογματικής κ. Ιώβ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού μίλησε για τη σημασία των έργων του αγίου Συμεών και την επιρροή τους στους νεότερους ερευνητές, επισημαίνοντας ότι ο Ιωάννης Φουντούλης έκανε γνωστό το λειτουργικό έργο του αγίου Συμεών, το οποίο μέχρι τότε παρέμενε άγνωστο.

Μετά τη διάλεξη, ακολούθησε η επίδοση του πρώτου βραβείου “Ιωάννης Μ. Φουντούλης” στην μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμ. Ποιμαντικής Θεολογίας κ. Άννα Βεργίδου, η οποία πέρασε πρώτη στην ειδίκευση της Λειτουργικής, από τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Χρήστου και τον επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο.

Τον καλλιτεχνικό επίλογο της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής “Ρωμανός ο Μελωδός”, τα μέλη του οποίου, μέσα από μελωδίες και τραγούδια, ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στις αλησμόνητες πατρίδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ