Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:48

Μητροπολίτης Λαγκαδά: Το έθνος μας κρατήθηκε τόσα χρόνια γιατί έμεινε πνευματικά αδούλωτο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κατά το διήμερο 2-3 Ιουλίου 2015 ετιμήθη με την πρέπουσα λαμπρότητα εις την Ιεράν Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η εορτή της ευρέσεως του τάφου και των Ιερών Λειψάνων του νεοφανούς Αγίου Ραφαήλ του Θαυματουργού στις Καρυές Μυτιλήνης το 1959.

Επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο νεόδμητος και περικαλλής Ιερός Ναός των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λαγυνών.

Το απόγευμα της 2ας του μηνός Ιουλίου 2015, ετελέσθη με κάθε επισημότητα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και εν συνεχείᾳ με τη συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, εκπροσώπων του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής, του Διοικητού της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξιάρχου κ. Μιλτιάδου Παπαγιανούλη καθώς και πλήθους ευλαβών προσκυνητών έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και των Σεπτών Λειψάνων των Νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη στη σημερινή εορτή τονίζοντας ότι όλοι οι άγιοι είναι δίπλα μας, τους επικαλούμαστε και μας ακούνε, ζητούμε αυτό που θέλουμε και εκείνοι σπεύδουν να μας χαρίσουν το μήνυμα της αγάπης του Θεού μέσα από τα έργα και μέσα από τα θαυμαστά γεγονότα. Και αυτή η δύναμη της αγάπης του Θεού φανερώθηκε στη ζωή τους με την αγάπη που είχαν οι ίδιοι προς τον Θεό, αγάπη που σφράγισαν με την ομολογία των πλέων φρικτών μαρτυρίων.

Πολλά τα μαρτύρια των αγίων και δεν αρνήθηκαν τον Χριστό. Και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Έμειναν πιστοί σε Εκείνον και Εκείνος δεν τους εγκατέλειψε, δεν τους άφησε, τους έδωσε τη δόξα την παντοτινή. Και επέτρεψε ο Θεός στις μέρες μας να φανερωθούν για να μας δώσουν κουράγιο και δύναμη και να μας οπλίσουν με υπομονή και με διάθεση και αγάπη προς τον Κύριο και προς την Εκκλησία. Τα φρικτά βασανιστήρια που διαβάζουμε στα συναξάρια των αγίων μας επαναλαμβάνονται και σήμερα αν παρατηρήσουμε προσεκτικά την ειδησιογραφία που αφορά στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου καλλιεργείται και υπάρχει αυτό το κίνημα και αυτό το κλίμα του φανατισμού.

Εξ αφορμής δε των όσων διέρχεται η πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης υπερτόνισε ότι είναι ανάγκη να μείνουμε στην Ευρώπη και φυσικά μένουμε στην Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Νομίζω, ωστόσο, ότι έχετε καταλάβει πολύ καλά και νομίζω πως το έχουν καταλάβει και οι ηγήτορες του πολιτικού μας βίου ότι δεν υπάρχει συναίσθημα στο διεθνή στίβο των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει μία λέξη που λέγεται συμφέρον και όταν αυτό υπάρχει και εξυπηρετείται όλα πάνε καλά. Όταν, όμως, χαθεί αυτό, όλα ανατρέπονται και το συμφέρον το δικό μας είναι να παραμείνουμε αυτοί που είμαστε. Να κρατήσουμε αυτά που έχουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις διατηρήσεως της ταυτοπροσωπίας μας.

Και αν μένουμε με τον Χριστό, Αυτός θα μας σώσει. Αν έχουμε μέσα μας πνεύμα Θεού, αυτό θα μας οδηγήσει. Αν έχουμε μέσα μας την εμπειρία της αληθείας που είχαν οι άγιοι μας, αυτό θα μας κρατήσει αγωνιστές που σημαίνει ότι όταν εμείς ξέρουμε ποιοι είμαστε και έχουμε σταθερότητα στην πνευματική μας υπόσταση και γνωρίζουμε πως να υπερασπιζόμαστε αυτό που είμαστε, όπως το υπερασπίστηκαν οι άγιοι μας, τότε δεν φοβόμαστε, τότε θα ξεπεράσουμε και τα εμπόδια και τις δυσκολίες και τις κρίσεις και θα είμαστε όρθιοι.

Αν, όμως, πνευματικώς δεν μπορούμε να παραμείνουμε όρθιοι, αν αλλοτριωθούμε, αν χάσουμε τον υπαρξιακό προσανατολισμό μας, τότε οποιαδήποτε μορφή κρίσεως θα είναι ικανή και να μας καταβάλλει και να μας διαλύσει. Εάν το έθνος μας κρατήθηκε τόσα χρόνια, κρατήθηκε γιατί έμεινε αδούλωτο πνευματικώς. Και αν ως λαός, ως έθνος, ως χώρα είχαμε τα διδάγματα του ευαγγελίου να κατευθύνουν τις επιλογές σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού μας βίου, τότε και η ζωή μας και η οικονομία μας θα ευρίσκονταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι σήμερα.

Εάν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε είναι γιατί λησμονήσαμε τις εντολές του Θεού και ας μην με θεωρήσουν κάποιοι αναχρονιστικό. Η αγάπη λείπει και από εμάς τους ίδιους που πρέπει να είμαστε οι κήρυκες και οι εφαρμοστές. Λείπει η αγάπη, λείπει η ειρήνη, λείπει η δικαιοσύνη και αντί όλων αυτών εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται πρακτικές που μας αλλοτριώνουν, μας απομακρύνουν από τον Θεό και την πίστη, από τον άνθρωπο και από το περιβάλλον αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό και όλα αυτά γιατί ξεφύγαμε και ξεφεύγουμε από αυτό που είναι η αλήθεια, ο Ιησούς Χριστός, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Την κυριώνυμον ημέραν της επετείου της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος πλαισιωνόταν και από πολλούς ιερείς.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων και Ιεροκήρυξ της Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Πουτούκης, ο οποίος και ανεφέρθη εκτενώς στο γεγονός της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων, προτρέποντας τους παρισταμένους πιστούς, που προσήλθαν με ευλάβεια προκειμένου να παραστούν στην εορτή αυτή, να τιμούν και να μιμούνται τους Αγίους στην πίστη, στην αγάπη και στην καρτερία.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τόνισε ότι οφείλουμε να δοξάσουμε τον Θεό που μας αξίωσε για μια ακόμη φορά να εορτάσουμε τη μνήμη του θαυμαστού αυτού γεγονότος της ανευρέσεως των τιμίων λειψάνων των σήμερα τιμωμένων αγίων εις την Ιερά νήσο της Μυτιλήνης, όπου εμαρτύρησαν και έδωσαν την ομολογία της πίστεως με την προσωπική τους θυσία και τη θυσία του έργου τους.

Αυτοί οι άγιοι είναι οι μάρτυρες της αναστάσεως Ιησού Χριστού και η φανέρωσή τους αποτελεί πηγή δυνάμεως για να βαδίσουμε στα ίχνη της πορείας των, γιατί οι εποχές μας είναι κρίσιμες και υπάρχει και σήμερα περιοχή όπου καθημερινώς σφραγίζεται η ομολογία της πίστεως στον Ιησού Χριστό με το μαρτύριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Επισκόπου Χαλεπίου Παύλου περί της απαγωγής του οποίου δεν έχουμε ουδεμία πληροφορία αλλά όποια και αν είναι η έκβαση αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ένας μάρτυς της πίστεως που οδηγήθηκε και εις την απαγωγή και εις τα μαρτύρια, διότι ήταν ο άνθρωπος του Θεού ο οποίος αδιακρίτως ευεργετούσε τους έχοντες ανάγκην προστασίας, συμπαραστάσεως και βοηθείας.

Εύχομαι, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, η χάρις των σήμερα τιμωμένων αγίων να μας δώσει δύναμη να είμαστε ομολογητές της πίστεως, να μας δώσει φωτισμό για να κάνουμε σωστές επιλογές στη ζωή μας, ώστε να είμαστε κοντά στον Θεό, κοντά ο ένας στον άλλο και όλοι μαζί να αποτελούμε το σώμα Ιησού Χριστού, δίδοντας την ομολογία και τη μαρτυρία της πίστεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ