Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:57

Μετάνοια: συνεργασία και επιστροφή

Του ιδίου συγγραφέα:

Η μετάνοια δεν έχει κουμπί. Δε μπορείς να πεις “από Δευτέρα μετανοώ”. Η μετάνοια απέχει κατά πολύ -για παράδειγμα- απ’ τις δίαιτες ή ό, τι άλλο καλούμαστε να κόψουμε κι “από Δευτέρα σε Δευτέρα” αναβάλλουμε.

Μετανοώ δε σημαίνει μονάχα ότι παύω να κάνω κάποιες πράξεις έχοντας κάποιον απώτερο σκοπό όπως π.χ τον Παράδεισο ή την βοήθεια του Θεού. Μετανοώ επίσης δε σημαίνει μονάχα ότι “ζω κατά πως θέλει ο Θεός”. Αν συνέβαινε μονάχ’ αυτό, τότε η δική μου συμμετοχή δεν θα ‘χε κάποιο νόημα. Σα να ‘μαι ένα πιόνι. Όχι! Λες και υπάρχει ένας στυγερός ουρανοκατέβατος νόμος που προστάζει τι πρέπει να κάνει κανείς και τι όχι.

Μετανοώ σημαίνει συνεργάζομαι. Αν δεν υπάρχει συμμετοχή και σκέφτομαι ότι ο Θεός είναι ένας νόμος -τον οποίο καλούμαι να μην παραβώ- η μετάνοιά μου, η αλλαγή του τρόπου που ζω θ’ αρχίσει να με γεμίζει ενοχές για τα σφάλματα του παρελθόντος και η ελευθερία …πάει περίπατο. Αντί να ζω την ευτυχία της μετάνοιάς μου, ζω την κατάρα των ενοχών μου. Από πόλεμο σε πόλεμο δηλαδή…

Μετάνοια σημαίνει επιστροφή. Και κάθε επιστροφή έχει κάποιον που επιστρέφει. Εσένα, εμένα, όλους. Σκεφτόμαστε παλιότερες επιλογές κι αφήνουμε τον Θεό να μας μιλήσει, να μας πει ποιες μας βγάζουν απ’ τον δρόμο. Δεν μας πιέζει. Εμείς τον αφήνουμε να βρει τόπο, συμμετέχουμε ενεργά στη Σωτηρία μας.

Πήρες λάθος δρόμο: καιρός ν’ αλλάξεις δρόμο. Να λέμε Δόξα τω Θεω που μας έδωσεν ο Θεός χρόνο να κάνουμε Αρχή Μετανοίας. Σκοπός δεν είναι η Μετάνοια. Σκοπός είν’ ο Χριστός. Η Μετάνοια είναι δρόμος. Έδωσεν ο Θεός χρόνο; Δόξα να λέμε τω Θεω. Μετάνοια σημαίνει ότι βλέπω τα πάντα αλλιώς. Όχι κάποια. Τα πάντα. Όλα δηλαδή να οδηγάνε στη Ζωή, τίποτε στο θάνατο. Αυτό στ’ αλήθεια Μετάνοια θα πει.

Η Μετάνοια είναι τρόπος ζωής. Επιστροφή. ‘Ο, τι έγινε, έγινε. Πάμε γι’ άλλα. Το πετραχήλι του πνευματικού κρέμεται στην πόρτα. Κανένας δεν θα δικαστεί ούτε κάποιον άλλονε θα κρίνει.

Οι άλλοι νόμοι άλλωστε χαρίστηκαν σ’ εποχές αρχαίες. Η Χάρις όμως δια Ιησού Χριστού εγένετο. “Εγένετο” θα πει ότι έγινε. Ανήκει δηλαδή σ’ αυτήν την πραγματικότητα που ζούμε. Όχι σε κάποια άλλη.

Τι φοβόμαστε λοιπόν; Μετανοίας ο καιρός.

Πέμπτη της Νηστείας βδομάδα.

Καλήν επιστροφή στην αγκαλιά του Πατέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ