Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 12:49

Λαμπρή η πανήγυρη στον Άγιο Παντελεήμονα οδού Αχαρνών – Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορωνείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των πιστών, που κατέκλυσαν τον παμμέγιστο Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών κατά την Θ. Λειτουργία.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ.Λειτουργίας ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού και άλλους από άλλες ενορίες.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε :

Θα συνεχίσουμε τις σκέψεις μας ερμηνεύοντας το Απολυτίκιο του Αγίου Παντελεήμονος.

Μετά το ” Αθλοφόρε, Αγιε και Ιαματικέ “, που πλησιάσαμε χθες, προχωρούμε σήμερα στο όνομα του Αγίου.

” Παντελεήμων ” (στο Απολυτίκιο κλητική Παντελεήμον ). Τί τιμή για τον Άγιο ! Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι θεοσδοτο και από Παντολέων ονομάσθηκε Παντελεήμων. Ελεεί τους πάντες μιμούμενος τον Θεό, που είναι” ο Ελεήμων “. Γι’ αυτό και συνεχίζει το Απολυτίκιο : “πρέσβευε τω Ελήμονι Θεώ “. Παλαιά πρεσβευτές έστελναν οι Βασιλείς σε άλλους Βασιλείς και άλλα κράτη, για να συνθηκολογήσουν, να σταματήσουν οι μεταξύ τους συγκρούσεις ή για διάφορες άλλες διαπραγματεύσεις.

Και μέχρι σήμερα έχουμε τους πρέσβεις διαφόρων χωρών, που εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα των χωρών τους. Πρεσβευτής προς τον Θεό για μας ζητάμε να γίνει ο Αγ. Παντελεήμων. Και μάλιστα προς τον Ελεήμονα Θεόν.
Ο Θεός μας δεν είναι ένας Θεός – φόβητρο ή ένας Θεός – τιμωρός. Είναι ο στοργικός Πατέρας. Ο κατ ‘ εξοχήν Ελεήμων.

Θα ερωτήσετε : Δεν θα τιμωρήσει κατά την Δευτέρα Παρουσία τους αμαρτωλούς ; Ας ακούσουμε τί απαντά ένας μεγάλος δογματικός Πατήρ της Εκκλησίας, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός: “Ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι. Έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστι ουν η μεν μετοχή τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις”. Δηλαδή Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται.

Και γιατί ζητάμε να πρεσβεύει ο Αγιος προς τον Ελεήμονα Θεόν ; ” ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών “. Είναι κάπως παράδοξο. Από ένα ιατρό θα ζητούσαμε πρωτίστως να πρεσβεύει για την υγεία του σώματος. Να θεραπευθούν οι αρρώστιες μας. Όμως η πιο κρίσιμη και επικίνδυνη αρρώστια είναι η αρρώστια της ψυχής. Όταν οι ενοχές βασανίζουν τον άνθρωπο, τότε και το σώμα συμπάσχει με την ψυχή. Είμαστε ψυχοσωματικό όλον. Προέχει, λοιπόν, η υγεία της ψυχής. Και οι ενοχές μόνο με την “άφεσιν ” διαγράφονται.

Το Αίμα του Χριστού καθαρίζει τις συνειδήςεις μας ” από νεκρών έργων ” ( Έβρ. θ, 14 ). Και αυτή η εσωτερική μας υγεία αντανακλάται και εξωτερικά. Να γιατί ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα να ζητά από τον Θεό την άφεση των ” πταισμάτων ” μας. Και τότε ” καρδίας ευφραινομένης το πρόσωπον θάλλει ” !

Αυτήν την χαρά και την ευφροσύνη ας χαρίζει ο Αγ. Παντελεήμων με τις πρεσβείες του σε όλους μας.

Προ του ” δι’ευχών ” ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμμετοχή του στην πανήγυρη και του ευχήθηκε τα δέοντα επί τοις ονομαστηρίοις του.

Η ακολουθία μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση του ECTV και το Orthodoxia.Info

LIVE: Αρχιερατική Θ Λειτουργία στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών

Σε απευθείας σύνδεση με τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών παρακολουθείτε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα

Posted by Εκκλησιαστική Τηλεόραση on Mittwoch, 26. Juli 2017

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ