Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 19:42

Κορωνείας Παντελεήμων: “Ο Θεός δεν τιμωρεί. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή των Απόκρεω (Ευαγγέλιο της Κρίσεως) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Κεραμεικού, πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο και μοναδικό εφημέριο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Ευστάθιο Γιαννακίδη. Σημειωτέον ότι ο ναός λόγω και των εκλεκτών ιεροψαλτών (Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Ψαρρός και Λαμπαδάριος κ. Άγγελος Αλιφέρης) συγκεντρώνει αξιόλογο εκκλησίασμα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της κρίσεως είπε ότι αυτή είναι κατηγορηματική. Η κρίση θα γίνει με κριτήριο την αγάπη. Αυτό είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο. Όμως θα ήθελα, είπε ο Σεβασμιώτατος να θέσω ένα ερώτημα : Πως για μια ζωή πεπερασμένη εν χρόνω – εξήντα,ογδόντα,εκατό ετών -θα είναι η τιμωρία αιώνια. Είναι αυτό δίκαιο ; Βέβαια και η αμοιβή θα είναι αιώνια. Η μακαριότητα, που θα νοιώθει εκείνος,που θα απολαμβάνει επιτέλους την παρουσία του αγαπωμένου μέσα σε μια πληρότητα ζωής. Αυτό ισχύει για όσους αγάπησαν τον Χριστό.

Όσοι όμως έμειναν άγευστοι αυτής της αγάπης,έκαναν τον εαυτό τους ακατάλληλο για την μακαριότητα του ουρανού. Η αγάπη του Θεού δεν θα βρίσκει καμμία είσοδο μέσα σε ένα τέτοιο άνθρωπο. Αυτός φυλάκισε οριστικά τον εαυτό του. Κλείδωσε την πόρτα της καρδιάς του και αυτοφυλακίσθηκε για πάντα. Δεν θα μπορεί να έχει καμία επικοινωνία ούτε με τον Θεό, ούτε με τους ανθρώπους. Ο Κύριος σαν ένας μαγνήτης θα ελκύει ή θα απωθεί καθένα ανάλογα με το πως αυτός διαμόρφωσε τον εαυτό του.

Ο Ιερός Δαμασκηνός είναι κατηγορηματικός: “και τούτο δει ειδέναι ότι ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι, αλλ’ έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού”.

“Εστιν ουν η μεν μετοχή του Θεού τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις”. Ερμηνεία: ” Ο Θεός δεν τιμωρεί κανένα στο μέλλον. Δεν είναι τιμωρός. Αλλά ο καθένας κάνει τον εαυτό του δεκτικό να μετέχει στη ζωή του Θεού. Και αυτή η μετοχή είναι η τρυφή, η μακαριότητα,ενώ, η αμεθεξία είναι η κόλαση, η τιμωρία “.

Ο Θεός,λοιπόν δεν τιμωρεί. Ο άνθρωπος αυτοτιμωρείται. Ο Θεός θα φωτίζει προς κάθε κατεύθυνση με το φως της αγάπης Του. Αλλά όταν τα μάτια της ψυχής του ανθρώπου θα είναι άρρωστα, δεν θα μπορούν να απολαύσουν αυτό το φως , αλλά και θα ενοχλούνται από αυτό. Ας ευχηθούμε, είπε τελειώνοντας ο Μητροπολιτης Κορωνείας, κανείς μας να μη βρεθεί σ’ αυτή την θέση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ