Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:28

Κορωνείας Παντελεήμων: “Η θυσία δεν είναι ανοησία, ούτε η αγάπη προς την Πατρίδα είναι φθηνός ρομαντισμός”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έπειτα από πρόσκληση της Ενώσεως Σμυρναίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων την Κυριακη Προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύκη, πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Ιωαννίδη,προϊστάμενο, Καθηγητήν Πανεπιστημίου και Πρωτοπρ. Λουκάν Ατίνα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η Εκκλησία μας πολύ προσφυώς όρισε να τιμάται σήμερα η μνήμη των Εθνοϊερομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν Αυτώ αναιρεθέντων κατά το 1922. Και δικαίως η Ένωση Σμυρναίων τιμά την ημέρα αυτή και εορτάζει. Για να θυμόμαστε και να εμπνεόμαστε από την θυσία τους.

Όταν πρότειναν στον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο να φύγει με ευρωπαϊκό πλοίο για να σωθεί, εκείνος απάντησε: “ο καλός ποιμήν οφείλει να παραμείνει πλησίον του ποιμνίου του”. Και έμεινε και θυσιάστηκε. Παραδόθηκε στον αιμοδιψή όχλο και βρήκε τραγικό θάνατο.

Την ίδια ημέρα ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος θάφτηκε ζωντανός. Ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων Αμβρόσιος “κατετεμαχίσθη φρικωδώς”. Ο Μητροπολίτης Ικονίου Προκόπιος σάπισε στις φυλακές και πέθανε με φρικτό θάνατο. Και μαζί με αυτούς ο Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος και πολλοί άλλοι κληρικοί βάδισαν τον δρόμο της θυσίας και του μαρτυρίου. Όλους αυτούς τιμάμε σήμερα. Όχι για να αναξαίνουμε πληγές, αλλά για να εμπνεόμαστε από την θυσία τους”.

Όλοι αυτοί έμειναν “πιστοί μέχρι θανάτου” για να μας θυμίζουν ότι η θυσία δεν είναι ανοησία. Η αγάπη προς την Πατρίδα δεν είναι φθηνός ρομαντισμός. Η σταθερότητα στην Ορθόδοξη πίστη δεν είναι οπισθοδρόμηση και πιστότητα στις παραδόσεις μας δεν είναι συντήρηση. Όπως νομίζουν κάποιοι “προοδευτικοί” ! Είναι το ζωογόνο ρεύμα,που έρχεται από το παρελθόν, ζωογονεί το παρόν και διαμορφώνει το μέλλον.

Άτομα, έθνη,λαοί χωρίς παράδοση,χωρίς ρίζες, χωρίς πίστη είναι η κατάλληλη μάζα,η εύκολη λεία, το ” έμψυχο υλικό ” για εκείνους που μεταβάλλουν τα πρόσωπα σε αριθμούς. Σας υπενθυμίζω τις περίφημες “αγορές” που βλέπουν μόνο κέρδη και αριθμούς και απομυζούν και εκμεταλλεύονται τους λαούς.

Γι’ αυτό οι τιμώμενοι σήμερα Ιεράρχαι, ας μας εμπνέουν να κρατήσουμε την πίστη μας, την ιδιοπροσωπία μας,την αυτοσυνειδησία μας,την ταυτότητά μας. Χωρίς απομονωτισμούς, ρατσισμούς και άκριτες μεγαλοστομίες. Αλλά με σύνεση, σωφροσύνη, αγωνιστικότητα,συνέπεια και σταθερότητα στις αρχές, στις επιδιώξεις και στους στόχους μας,που δεν μπορεί να είναι άλλοι από αυτούς για τους οποίους θυσιάστηκαν οι τιμώμενοι σήμερα Ιεράρχαι, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ