Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 20:42

Καλάβρυτα: Ομιλία για το σύμβολο της νίκης και της Ανάστασης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Αιγίου τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Χορωδία Αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Πετρίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου, Δ. Δ. Αγίου Κωνσταντίνου με θέμα «Ο Τίμιος Σταυρός σύμβολο νίκης και Αναστάσεως».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό, το σύμβολο του Πάθους του Κυρίου μας, για να μας δώσει την δύναμη να συνεχίσουμε τον εντατικό, πνευματικό αγώνα που διεξάγουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που βρίσκεται ήδη στο μέσον του.

Ο αγώνας αυτός δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο αυτή, αλλά αποτελεί μια σταυρική και ανηφορική πορεία, που σκοπό έχει να μας νεκρώσει το κοσμικό φρόνημα και να μας αναστήσει από την αμαρτία και τον πνευματικό θάνατο που αυτή επιφέρει. Το κραταιό όπλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού δεν είναι άλλο από τον Τίμιο Σταυρό, το καύχημα και τη χαρά της Εκκλησίας, το δένδρο της αθανασίας, το όπλο της ανδρείας, το θεμέλιο της Πίστεώς μας, η ανάσταση των πεσόντων, η ίαση των ασθενούντων.

Ο Χριστός μας καλεί, εφόσον το επιθυμούμε, να σηκώσουμε τον προσωπικό μας Σταυρό και να τον ακολουθήσουμε στην σταυρική Του πορεία, να τον μιμηθούμε, να αγαπήσουμε τους εχθρούς μας και να απαλλαγούμε από τις απολαύσεις του πρόσκαιρου τούτου βίου.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και ολόκληρη την ζωή μας, απέναντι σε μια κοινωνία που βασίζεται στην υλική ευμάρεια και να βασιστούμε στον Σταυρό του Κυρίου, εναποθέτοντας «Ἑαυτούς καί ἀλλήλους καί πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν».

Την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 θα τελεστεί ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου και ώρα 6.30 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας με θέμα «Μεγάλη Τεσσαρακοστή ανυψωτική πορεία προς το Θεό, μέσα από την καταπολέμηση των παθών».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ