Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:22

Ιωαννίνων Μάξιμος: Καταδίκη του ναζισμού και κήρυγμα με αιχμές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΗ

Ήταν το 1938 όταν έγινε για τελευταία φορά έγινε θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων. Τον Ιούλιο του 1943 οι ναζί έκαψαν την εκκλησία, όπως και σχεδόν όλο το χωριό. Στην καμένη αυτή εκκλησία, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, τελέστηκε σήμερα 20 Αυγούστου του 2017 αρχιερατική θεία λειτουργία. Η ιδιαίτερη αυτή στιγμή έδωσε την ευκαιρία στον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο να κάνει το κήρυγμά του κατά του ναζισμού και να ασκήσει κριτική στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Στο κήρυγμα κατά του ναζισμού μίλησε για «ειδωλολατρία και δαιμονική κατάσταση», προτάσσοντας την παγανιστική ερμηνεία του ναζισμού. Μια δαιμονική κατάσταση, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε δολοφονίες και καταστροφή χωρών και πολιτισμών. «Βλέπουμε το αποτέλεσμα του ναζισμού σε έναν ιερό χώρο, σε έναν ναό που προσέρχονταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής για τη σωτηρία του κόσμου, για την αγάπη, την ελευθερία» τόνισε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν οι αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. «Κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος και τα μούτρα να πάει να ζητήσει το κατοχικό δάνειο;» είπε με ιδιαίτερη έμφαση, αφήνοντας αιχμές προς την πολιτική ηγεσία.

Ο μητροπολίτης Μάξιμος μίλησε στη συνέχεια για τη δύναμη της συγχώρεσης εκ μέρους των Ελλήνων, λέγοντας ότι «βεβαίως και συγχωρούμε αλλά δεν θα πάψουμε ποτέ να θυμόμαστε τις θηριωδίες για να μην επαναληφθούν». Την ίδια ώρα βέβαια ο νεοναζισμός όλο και αναπτύσσεται.

Ο μητροπολίτης άσκησε κριτική και στη σύγχρονη Γερμανία, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια «έχει γίνει δυνάστης των ανθρώπων», ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους Έλληνες. «Και εμείς θα πρέπει να βάλουμε μυαλό, να μετανοήσουμε και να κατανοήσουμε τη θέση μας και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως Έλληνες κι ορθόδοξοι να λάμπουμε στον κόσμο με αγάπη, πνευματικότητα και ήθος» υπογράμμισε…

Τη θεία λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Ασπραγγέλων παρακολούθησαν ο καταγόμενος από τους Ασπραγγέλους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Παπαχρήστου, η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, εκπρόσωποι φορέων των Ασπραγγέλων και πολλοί κάτοικοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ