Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 23:28

Θεσσαλονίκη: Συνέρρευσαν στον πανηγυρικό εσπερινό για να τιμήσουν τον πολιούχο τους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Χιλιάδες πιστοί από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις γύρω περιοχές συρρέουν από το πρωί στον ναό του αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του αγίου και να συμμετάσχουν στις ποικίλες λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν της αυριανής εορτής του.

Νωρίτερα το απόγευμα, τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου. Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Τρίπολεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Σερρών κ. Θεολόγος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Χίου κ. Μάρκος, Ιερισού κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκης κ Χρυσόστομος και ο επιχώριος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος καθώς και οι επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και ο Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, με αφορμή το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου, έκανε λόγο για το χρέος των σύγχρονων Χριστιανών να έχουν διάθεση μαρτυρίου αλλά και μαρτυρίας. “Ο άγιος Δημήτριος θέλει να μας διδάξει την μαρτυρία και το μαρτύριο ως τρόπο ζωής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα λείψανα του λαοφιλούς αγίου Δημητρίου, επεσήμανε ότι “ο Χριστός άφησε εδώ τα ιερά λείψανα των αγίων για να αγιάζουν την ψυχή και τα σώματά μας”, ενώ για το μύρο του αγίου είπε ότι “είναι η διάχυτη ευλογία του”.

Ο κ. Δωρόθεος, ακόμη, υπογράμμισε ότι “εμείς οι Χριστιανοί είμαστε μαθητευόμενοι στρατιώτες γιατί έχουμε να φυλάξουμε μια μεγάλη κληρονομιά, την εθνική μας συνείδηση και την ορθόδοξη πίστη μας, που δεν μπορούν να διαχωριστούν γιατί πλάσθηκαν και ζυμώθηκαν μαζί”.

Στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε το χρέος των σημερινών Χριστιανών “να διαφυλάξουμε την μαρτυρία της πίστης μας” αλλά και της Εκκλησίας “να δώσει την μαρτυρία του λόγου της, ενός λόγου παρηγορητικού”.

Στην αντιφώνησή του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του από την εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου στον ναό για να τιμήσουν την εορτή του αγίου Δημητρίου, ειδικά των νέων ανθρώπων.

Οι λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου της Θεσσαλονίκης θα κορυφωθούν το πρωί, με την τέλεση πανηγυρικής πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας και τη δοξολογία που θα ακολουθήσει για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ