Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 11:35

Η Συνάντηση των Καλαβρύτων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Από το Σάββατο 13 μέχρι και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Συνάντηση των Καλαβρύτων με θέμα: «Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Πρόκλος (434-446)· επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στην Ρωμαϊκή Πολιτεία». Η Συνάντηση διοργανώθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Μαθήματος του Β´ Εξαμήνου, «Εκκλησιαστική Πολιτική του Βυζαντίου», του Π.Μ.Σ. «Θεολογία και Κοινωνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον διδάσκοντα Επίκουρο Καθηγητή της Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ. Ιωάννη Αντ. Παναγιωτόπουλο, του Τμήματος Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πριν την έναρξη των εργασιών, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του ΚΕΔΙΚ που τιμάται στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων, με τη συμμετοχή των γερόντων και γεροντισσών που φιλοξενούνται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου για την ευόδωση των εργασιών της Συνάντησης. Στην συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν θέματα σχετικά με τον Άγιο Πρόκλο, με εξαιρετικό επιστημονικό και θεολογικό ενδιαφέρον.

Στα πλαίσια της Συνάντησης οι συμμετέχοντες μετέβησαν στις ιερές Μονές Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων, και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος και στον τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών.

Ευχαριστίες οφείλονται στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για την αβραμιαία φιλοξενία στους χώρους του ΚΕΔΙΚ, καθώς και τον Διευθυντή του Διακονικού Κέντρου κ. Παπαχριστόπουλο, στον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου για την παρουσία του, και τον διάκονο π. Χρήστο Μπίρμπα για την γλαφυρή και με παραστατικότητα αναφορά στα γεγονότα του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 14 Δεκεμβρίου του 1943, στον ηγούμενο της Ι. Μ. Αγίας Λαύρας Αρχιμ. π. Ευσέβιο Σπανό και στον ηγούμενο της Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου και Β. Γραμματέως της Ι. Συνόδου Αρχιμ. π. Ιερώνυμο Κάρμα για την φιλοξενία τους, τέλος στις ακούραστες διοργανώτριες της Συνάντησης την γερόντισσα Μαρκέλλα και την αδελφή Συγκλητική της Ι. Μ. Μακελλαριάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ