Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:10

Η Πρόεδρος της Κροατίας επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βουκουρεστίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, ο Πατριάρχης Βουκουρεστίου Δανιήλ υποδέχθηκε στην πατριαρχική του κατοικία την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιταρόβιτς, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Ο Πατριάρχης Δανιήλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των καλών σχέσεων μεταξύ της Ρουμανίας και της Κροατίας, δύο κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν βιώσει μια παρόμοια ιστορία υπό το κομμουνιστικό καθεστώς κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα .

Επιπλέον, ο Πατριάρχης της Ρουμανίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο για την υποστήριξή της στην προσφορά του Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Ζάγκρεμπ από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο κ. Δανιήλ υπενθύμισε ότι στη φετινή Γιορτή της Αναστάσεως οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι πιστοί που ζούσαν στην κροατική πρωτεύουσα είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία που γιορτάστηκε στη ρουμανική γλώσσα.

Η κ. Κολίντα Γκραμπάρ-Κιταρόβιτς ευχαρίστησε για την υποδοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους καλούς, παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ Ρουμανίας και Κροατίας, επισημαίνοντας επίσης τη σημασία της αποστολής που έχουν οι Εκκλησίες στις δύο χώρες για τη διατήρηση και προώθηση των χριστιανικών αξιών στην σημερινή ευρωπαϊκή κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος διαβίβασε στον Πατριάρχη Δανιήλ εγκάρδια χαιρετισμούς εξ ονόματος του Σεβασμιότατου Καρδινάλου Josip Bozanić, Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Ζαγκρέμπ.

Ο Πατριάρχης Ντάνιελ αναφέρθηκε σε διάφορες πτυχές της τρέχουσας αποστολής της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τόνισε ότι μία από τις σημερινές προτεραιότητές της είναι να εντείνει το κοινωνικό έργο και να εντοπίσει κατάλληλες ποιμενικές και ιεραποστολικές λύσεις στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις προκλήσεις που θέτει το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι οι πνευματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών της Ρουμανίας και της Κροατίας μπορούν να ενταθούν και να αναπτυχθούν με κοινές ενέργειες ώστε να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους. Από αυτή την άποψη, οι ρουμάνοι ορθόδοξοι μπορούν να επισκεφθούν διάφορες ιστορικές και ιερές τοποθεσίες στην Κροατία μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου της Βασιλικής του Ρουμανικού Πατριαρχείου και συγχρόνως οι Κροάτες προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν τα μοναστήρια και τις εκκλησίες στη Ρουμανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πατριάρχης Δανιήλ επεσήμανε τον καρποφόρο διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Θρησκευτικών Δεξιοτήτων στη Ρουμανία, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση κοινών απόψεων και πρακτικής συνεργασίας ενόψει των σημερινών προκλήσεων της ρουμανικής κοινωνίας, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις της εκκοσμίκευσης.

Πηγή:Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ