Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:13

Η Μητρόπολη Κερκύρας τίμησε τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το απόγευμα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης και τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια με αφορμή την επέτειο τη δολοφονίας του, η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων και το Κέντρο UNESCO Ιονίου, με συνδιοργανωτές φορείς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Δήμο Κέρκυρας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τον Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας, το ΤΕΕ-παράρτημα Κέρκυρας, οργάνωσαν εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια με θέμα : “ Το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια ως Δρόμος και ως Τρόπος για το σήμερα και το αύριο”. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρότυπο πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας για το σήμερα”. Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος με το ήθος του, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, με την βαθιά του πίστη στον Χριστό και με την λιτότητα του βίου του, είναι το παράδειγμα του ανδρός που καλείται ο κάθε Έλληνας να μιμηθεί, ιδίως στη σημερινή εποχή, της παγκοσμιοποίησης, του εύκολου πλουτισμού και του αμοραλισμού, όπου η πίστη και η φιλοπατρία, στηλιτεύονται ως οπισθοδρομικές.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η κα Σοφία Μωραϊτη, διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, ιστορικός – ερευνήτρια, με θέμα : “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η παιδεία. Από την Δημόσια Σχολή της Τενέδου στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας”. Ο Καποδίστριας εκτός όλων των άλλων υπήρξε και πολυμαθής. Από την πρώτη στιγμή θέλησε ο λαός να γίνει κοινωνός της παιδείας και της μόρφωσης. Έτσι το 1805 ιδρύεται στην Κέρκυρα η Δημόσια Σχολή της Τενέδου, η πρώτη Ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία φοιτούν περί τους 140 σπουδαστές, σε πέντε τμήματα, οι μελλοντικοί δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Καποδίστριας υπήρξε επιθεωρητής της. Το 1829 ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στην Αίγινα Ορφανοτροφείο, μεριμνώντας ακόμη και για τα ορφανά Ελληνόπουλα.

Εν συνεχεία ομίλησε ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος, ιστορικός – ερευνητής, με θέμα : “Ο Ιωάννης Καποδίστριας προετοιμάζει το ‘21”. Το 1807 ο Καποδίστριας βοήθησε στα οχυρωματικά έργα και στην άμυνα της Λευκάδος, κατά των δυνάμεων του Αλή Πασά, συνεπεικουρούμενων υπό των Γαλλικών δυνάμεων. Το Πάσχα του 1819 πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η μάζωξη των οπλαρχηγών. Η οικογένεια Καποδίστρια συνδέθηκε με την οικογένεια Υψηλάντη. Ακόμη ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ρήγα Φεραίου και του Ιωάννη Καποδίστρια, υπήρξε ο Χριστόφορος Περραιβός.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, υπογράμμισε ότι στη σημερινή εποχή εκλείπουν οι ηγέτες, οι άνθρωποι εκείνοι που θα έχουν αυταπάρνηση και πνεύμα θυσίας. Ένας τέτοιος ηγέτης υπήρξε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, το τέκνο αυτό της Κέρκυρας, που και τον Χριστό αγάπησε και την πατρίδα του. Το μίσος όμως, ο φθόνος και η εμπάθεια των ανθρώπων, του αφαίρεσε την ζωή. Όλοι μας οφείλουμε μικροί και μεγάλοι να επισκεφθούμε τον τάφο του και να τον ευχαριστήσουμε, για όλα όσα μας πρόσφερε, ιδίως σήμερα όπου τα πάντα γκρεμίζονται, πρόσθεσε ο κ. Νεκτάριος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Δονάτος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Αθηνών.

Το πρωί της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε το μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του πρώτου Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή Υ.Θ. Πλατυτέρας, όπου βρίσκεται ο τάφος του, επί τη συμπληρώσει 186 ετών από τη δολοφονία του (27 Σεπτεμβρίου 1831). Το μνημόσυνο πλαισίωσε το Εκκλησιαστικό Τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καποδίστρια. Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Γεώργιος Καρύδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και μαθητές σχολείων της πόλης της Κέρκυρας, με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Ακολουθεί ο λόγος του Σεβασμιωτάτου :
“Θυμόμαστε σήμερα ένα γεγονός το οποίο σημάδεψε την ιστορία της Πατρίδας μας. Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια δεν σηματοδότησε απλώς το τέλος μιας διακυβερνήσεως σε δύσκολους καιρούς που είχαν να κάνουν με την οργάνωση του κράτους μετά την Επανάσταση του 1821. Άλλαξε το πολίτευμα. Άλλαξε την σχέση μας με τις ξένες δυνάμεις, καθότι διεφάνη ότι δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με κριτήριο την συνεργασία μαζί τους με αμοιβαιότητα ως προς τα συμφέροντα, αλλά αυτές οι δυνάμεις θα ρύθμιζαν την εσωτερική πολιτική ζωή και επομένως τον προσανατολισμό του κράτους και της κοινωνίας, όχι με κριτήριο την Ελλάδα ελεύθερη μέσα στην Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα ελεγχόμενη απόλυτα από την Ευρώπη.

Αναρωτιόμαστε όλοι τι θα είχε συμβεί αν ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο οικοδομήσεως ενός κράτους, το οποίο δεν θα ήταν στηριγμένο μόνο στον δυτικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, αλλά θα ξεκινούσε από την εθνική μας παράδοση, ταυτότητα και ιδιαιτερότητα.

Η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Ωστόσο, έχουμε την βεβαιότητα ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτός από τα προσωπικά του χαρίσματα, την πολιτική και διπλωματική του πείρα, την βαθιά του πίστη στον Χριστό και την Ορθοδοξία, αλλά και τον οραματισμό του, θα οδηγούσε τα βήματα της Πατρίδος μας διαφορετικά.

Γι’ αυτό το λόγο η τοπική μας Εκκλησία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ουνέσκο Ιονίου, αλλά και τους άλλους φορείς του τόπου μας εξακολουθεί να δείχνει το πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη της Πατρίδος μας ως δρόμο και τρόπο για το σήμερα και το αύριο .

Υπενθυμίζει κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία αύριο θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη της Πατρίδος μας, ότι οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε Ευρωπαίοι όχι όμως «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αλλά με επίγνωση της ταυτότητός μας. Δηλαδή με πίστη στον Θεό και στην ελευθερία, με αγάπη για τον άνθρωπο, με περηφάνια για την ιστορία μας, με ευγνωμοσύνη για τους προγόνους μας, όχι υποταγμένοι στη λησμονιά για το παρελθόν μας και την ίδια στιγμή έτοιμοι να δείξουμε στον «πολιτισμένο κόσμο» ότι χωρίς Θεό, χωρίς παράδοση, χωρίς ανθρωπιά αλλά και χωρίς ελεύθερο πνεύμα, όσα χρήματα και αν έχουμε ή αποκτήσουμε, η ζωή μας και η κοινωνία μας δεν θα μπορέσουν ποτέ να πατήσουν αληθινά στα πόδια τους.

Γιατί μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι, ακόμη κι αν χάνουν, μπορούν να έχουν νόημα στη ζωή τους.

Ας τιμήσουμε λοιπόν σήμερα όλοι μας την μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια και ας διδαχθούμε από την ζωή του, την αυταπάρνησή του, την θυσία του ότι είναι μοναδική ευλογία να είμαστε Έλληνες, χριστιανοί και ελεύθεροι!”.

Ακολούθως τον λόγο πήραν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καρύδης, ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ και ο κ. Γεώργιος Σκλαβούνος Ιστορικός-Ερευνητής.

Τέλος εψάλη από το Μητροπολίτη Κερκύρας Τρισάγιο στον τάφο του Κυβερνήτου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ