Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:03

Η Κηφισιά γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την περίλαμπρη λιτάνευση μέσα στην πόλη, η Κηφισιά γιόρτασε τη μνήμη του πολιούχου και προστάτη της, Αγίου Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου.

Στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, τελέστηκε σήμερα το πρωί, τρισαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιλίου κ. Αθηναγόρα, με συλλειτουργούς τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Θεοδώρητο και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο.

Συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως, ενώ στα αναλόγια έψαλλαν οι χοροί του εορτάζοντος Πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Καλομοίρη και του Λαμπαδαρίου κ. Ευάγγελου Μπενά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιλίου, ο οποίος απευθύνθηκε στον στίχο του αποστολικού αναγνώσματος του Απ.Παύλου “διὰ τοῦτο πάντα ὑπομένω διὰ τοὺς ἐκλεκτούς, ἵνα καὶ αὐτοὶ σωτηρίας τύχωσι”

Όπως ανέφερε “Ο απόστολος Παύλος έπασχε για τον Ιησού Χριστό για τον ίδιο λόγο που ο Ιησούς Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό και θανατώθηκε και αναστήθηκε. Για να τύχουν σωτηρίας οι εκλεκτοί του Θεού. Για τον ίδιο λόγο έπαθε και μαρτύρησε και ο Άγιος Δημήτριος. Για να φανερώσει, ό,τι φανέρωσε ο Χριστός και οι Απόστολοι, πριν από αυτόν. Το μυστικό στο μαρτύριο του Χριστού, του Αποστόλου Παύλου και του αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην τελευταία φράση, “ίνα σωτηρίας τύχωσι”. Εδώ όμως η σωτηρία δεν έχει το νόημα να σωθώ αλλά της ολοκλήρωσης. Έτσι εξηγείται για ποιο λόγο έπαθε ο Χριστός στον Σταυρό. Και για ποιο λόγο ο Απόστολος Παύλος τήρησε τον θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού και μαρτύρησε. Αλλά και ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε για να ολοκληρωθούμε και εμείς όπως Εκείνοι δια της μαρτυρίας Ιησού Χριστού, ως μέλη της Εκκλησίας”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αθηναγόρας έθεσε το ερώτημα “με ποιο τρόπο θα γίνουμε Άγιοι; Δύο είναι εκείνα τα χαρίσματα που κοσμούν τους ανθρώπους στην κοινωνία τους με τον Θεό. Η αγάπη και η ελευθερία. Άγιος είναι εκείνος που προσπαθεί να ομοιάσει στον Θεό, ακόμα και αν χρειαστεί να λογχευθεί όπως ο Άγιος Δημήτριος ή να προσφέρει τον εαυτό του όπως ο Ιησούς Χριστός. Και μέσω των παθημάτων του Χριστού, του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Δημητρίου, μπορεί ο καθένας από εμάς ως εκλεκτοί του Θεού με την μίμησή Τους, να τύχει της σωτηρίας”.

Ο κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη και ευχήθηκε ο Άγιος Δημήτριος να τους φυλάττει στην αρχιερατεία τους και να ποιμαίνουν την επαρχία τους, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Θωμάκο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, την Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς, το Σώμα Προσκόπων και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την παραχώρηση τιμητικού αγήματος στην λιτανεία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ