Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:07

Η Επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκατόν πενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, τα οποία εορτάστηκαν με πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλα τα Ιόνια Νησιά. Ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τα Επτάνησα, στα οποία λήγει η ξενοκρατία, η οποία διήρκεσε σχεδόν επτά αιώνες. Ανέκαθεν, η Ένωση με την Ελλάδα αποτελούσε διακαή πόθο των Επτανησίων και διατυπώθηκε ως ιδέα, το 1807. Η πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα υπογράφηκε, από την Ιόνιο Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 1863, ενώ και οι Άγγλοι αποχώρησαν δύο μήνες αργότερα. Η επίσημη τελετή του τέλους της ξενοκρατίας έλαβε χώρα, την 21η Μαΐου 1864, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στα φρούρια όλων των νησιών.

Στη Ζάκυνθο το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο με το ιερατείο της πόλης. Παρουσία των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού, μαθητών και δεκάδων πιστών, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. Κωνσταντίνο Γκούσκο, Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου. Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και εν συνεχεία ακολούθησε η μαθητική παρέλαση.

Στην Κέρκυρα ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος τέλεσε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος την Δοξολογία επί τη Επετείω της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864.

Το “παρών” έδωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού.

Παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, καθώς και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής.

Ακολούθως εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας στο κτίριο της Ιονίου Βουλής, από τον κ. Διονύσιο Τζάκη, Λέκτορα της τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα : “Το ελληνικό εθνικό κίνημα στα Επτάνησα”.

Εν συνεχεία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ