Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:55

Η εορτή του Αγίου Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στην Βουλγαρία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

του Θωμά Αναστασιάδη

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.Νεόφυτου, τελέστηκε πανηγυρική Θ.Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι. Ν.Αρχαγγέλλου Μιχαήλ, στην πόλη των 15.000 κατοίκων Κώστενετς (Костенец) του Νομού Σόφιας. Η πόλη βρίσκεται στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Σόφιας-Κωνσταντινούπολης και η περιοχή κατοικείται από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Την 1η χιλιετία π.Χ. εδώ κατοικούσε η θρακική φυλή Bessi. Φέτος η μεταβυζαντινή εκκλησία, τρίκλιτη βασιλική, γιορτάζει την ιστορική επέτειο 160 χρόνων από τον καθαγιασμό του Ναού το 1857.

Νωρίς το πρωί ο Πατριάρχης έγινε δεκτός με εντυπωσιακή υποδοχή. Στο προαύλιο της εκκλησίας, μαθητές του Β’ Δημοτικού Σχολείου φορώντας τοπικές ενδυμασίες, χόρεψαν τον χορό “παϊντούσκα” της Ανατολικής Ρωμυλίας, του προσέφεραν άνθη και, κατά το σλαβικό έθος τον κέρασαν ψωμί κι αλάτι για το “ως ευ παρέστητε”.

Στο ιερατικό συλλείτουργο, που έγινε χθες το πρωί 8 Νοεμβρίου 2017, ημέρα μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πρωτοστάτησε, με την ευλογία του Πατριάρχη, ο Αρχιμανδρίτης π.Βασίλειος, βοηθός της Μητρόπολης Σόφιας. Έλαβαν μέρος σταυροφόροι ιερείς της περιοχής, ο εφημέριος του ναού πρωθιερέας π.Νικόλαος και ο διάκος π.Κωνσταντίνος.

Στον όρθρο έψαλε ο κ.Βασίλειος Γκεοργκίεφ ενώ στην Θ.Λειτουργία η τοπική πενταμελής “Αγγελική Χορωδία” υπό τον χοράρχη-μαέστρο κ.Ιουλιανό Οντατζιγιάν.

Στο Ιερό παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης πάσης Βουλγαρίας Νεόφυτος, ενώ στην θ.λατρεία ήταν παρούσα ολόκληρη η δημοτική ηγεσία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης, καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Το κήρυγμα έκανε ο π.Βασίλειος και με εμπνευσμένα λόγια, ανάμεσα στ’ άλλα είπε στο εκκλησίασμα. <<Κάθε Χριστιανός έχει ένα φύλακα άγγελο που παίρνει στο ιερό μυστήριο του Βαπτίσματος. Ο φύλακας άγγελός μας, μας προστατεύει από τους κινδύνους και τα προβλήματα. Μας δείχνει το δρόμο για σωστές σκέψεις και επιθυμίες, και συμμετέχει ενεργά στο έργο της σωτηρίας μας. Οι άγγελοι θέλουν την σωτηρία της κάθε αμαρτωλής ψυχής και χαίρονται όταν ένας αμαρτωλός γυρίσει και μετανοεί.>>

Κατόπιν ο εφημέριος π.Νικόλας, ευχαριστώντας τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του στην ενορία τους, υπενθύμισε μνήμες από την κοινή διακονία τους… <<όταν Μακαριώτατε Εσείς ήσασταν καθηγητής στην Θεολογική Ακαδημία κι εγώ φοιτητής Σας.>>

Τέλος, ο κ.Δήμαρχος καλωσόρισε με θερμά λόγια τον κ.Νεόφυτο, ο οποίος σε σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τους πάντες για την αγάπη τους και την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν, συνεχάρη, ευχήθηκε τα δέοντα για την εορτή της ενορίας τους και έδωσε τις Πατριαρχικές του ευλογίες σε όλο το ποίμνιο της περιοχής. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και έψαλλαν τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχη.

πηγή: Софийска света митрополия

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ