Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:43

Η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνα στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την περίπυστη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Βαζελώνα από τον Πόντο υποδέχθηκαν απόψε στον Ι.Ν. Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, από την ομώνυμη Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Η υποδοχή έγινε από τον Επίσκοπο Ναζιανζού κ Θεοδώρητο, ενώ πραγματοποιήθηκε και λιτάνευση της εικόνας γύρω από τον προαύλιο χώρο του Ναού.

Την εικόνα συνόδευαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του κ. Θεοδωρήτου, πλαισιωμένου από ιερείς της Μητροπόλεως.

Ο κ. Θεοδώρητος μετέφερε το μήνυμα της σημερινής ημέρας, μιλώντας για τις εμφανίσεις του Χριστού προς τους μαθητές του, μετά την Ανάστασή του. “Χαρά και ειρήνη προσφέρει ο Αναστημένος Χριστός”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά στη δύσπιστη στάση του Θωμά και τόνισε πως “Ο Σταυρός και η Ανάσταση του Κυρίου αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του χριστιανικού κηρύγματος”.

Με τη σειρά του ο προιστάμενος του Ναού π. Αναστάσιος Κοροπούλης, μετά από μία σύντομη αναφορά στην έλευση της εικόνας του Αγίου Ιωάννη στο Ναό, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Θεοδώρητο, αλλά και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου κ. Καπετανίδη.

Η εικόνα θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη στο Ναό προς προσκύνηση, όταν και θα αναχωρήσει.

Το πρωί η αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί σε ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ από την Εκκλησιατική Τηλεόραση και το ECTV.

Η αρχαιότερη μονή που ιδρύθηκε στον Πόντο είναι η αυτή του Άγιου Ιωάννη Βαζελώνα, η οποία θεωρείται από τα αρχαιότερα ελληνικά μοναστήρια. Είναι χτισμένη στη βάση απότομου βράχου σε δασώδη περιοχή της Ματσούκας. Ιδρύθηκε πολύ πριν από τη Μονή της Παναγίας Σουμελά. Κατά τον λόγιο Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη (από εκχριστιανισθέντες εβραίους γονείς) που συνέταξε το 1775 το κτητορικό της Μονής της Παναγίας Σουμελά, οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος πριν πάνε στο όρος Μελά με την εικόνα της Παναγίας, πέρασαν από τη Μονή Βαζελώνος.

Γράφει ο Καυσοκαλυβίτης: «ενσκήψαντος οι καθ’ ύπνους του Βαπτιστού Ιωάννου, διέπεμψεν αυτοίς τρεις τινας των υπ’ αυτόν, επικομίζοντας σφίσιν εφ’ ημιόνου τα της αυταρκείας και αγγέλλοντας ως κατά χρηματισμόν ήκοιεν».

Από αυτό προκύπτει ότι αφού η Παναγία Σουμελά ιδρύθηκε το 386, η Μονή Βαζελώνος είναι κατά πολύ προγενέστερη αυτής, αφού μάλιστα η Σουμελά υποχρεούτο εις «φόρον κηρίου εις ένδειξιν υποταγής». Η Μονή βάσει στοιχείων ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα – πιθανότατα το 270 μ.Χ., καταστράφηκε από τους Πέρσες εισβολείς τον 6ο αιώνα αλλά ανακατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό.

Η τελευταία ανακατασκευή της Μονής έγινε από τον ηγούμενο Λαυρέντιο, το 1719, ο οποίος επισκέφθηκε στην Πετρούπολη τον Τσάρο Μεγάλο Πέτρο και τον έπεισε να ενισχύσει τη Μονή. Αργότερα το Μοναστήρι του Αγίου Ιώννη του Βαζελώνος λεηλατήθηκε εκ νέου από συμμορία 28 ληστών που άρπαξαν κειμήλια, ιερά χρυσά και αργυρά σκεύη, σιγγίλια και χρυσόβουλα και άλλους εκκλησιαστικούς θησαυρούς. Ανάμεσα τους υπήρχαν ένα έγγραφο του Μεγάλου Πέτρου που έδινε ετήσια εισφορά στη Μονή 50 ρουβλίων (περί το 1700) και ένα του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, μεταγενέστερο, που χορηγούσε στη Μονή ετήσια συνδρομή 65 ρουβλίων.

Για την ονομασία της Μονής υπάρχει η εκδοχή ότι την πήρε από το ομώνυμο όρος πάνω στο οποίο χτίστηκε και η άλλη από τη Γη Ζαβουλώνος, όπως ονομαζόταν η περιοχή από όπου ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εκ του Ζαβουλών με παραφθορά Βαζελών.

Το 1923 η Μονή είχε την τύχη όλων των μονών του Πόντου. Η ιερά εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου διεσώθη από τον μοναχό Διονύσιο Αμαραντίδη, ο οποίος την μετέφερε στην Ελλάδα αρχικά στον Άγιο Δημήτριο Πανοράματος Σερρών και έπειτα στη Μονή της Αγίας Τριάδας Σερρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ