Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 3:43

Η διπλή εορτή της Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Από νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή, συνέρρευσαν στον ναό του αγίου Δημητρίου στο κέντρο της πόλης για να τιμήσουν τον μεγαλομάρτυρα πολιούχο τους.

Καθόλη τη διάρκεια του όρθρου και της θείας λειτουργίας, μέχρι την έναρξη της δοξολογίας, η ροή των προσκυνητών των λειψάνων του αγίου ήταν ασταμάτητη.

Η ημέρα μνήμης του αγίου Δημητρίου αποτελεί διπλή γιορτή για τη Θεσσαλονίκη καθώς, μαζί με τον πολιούχο της, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Τούρκους το 1912.

Νωρίτερα το πρωί κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου Δημητρίου με την τέλεση της πανηγυρικής αρχιερατικής θείας λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Σύρου Δωρόθεος, Λευκάδος Θεόφιλος, Ιλίου Αθηναγόρας, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιερισσού Θεόκλητος, Λύδδης Δημήτριος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Μεγάρων Κωνσταντίνος, Γρεβενών Δαβίδ, Τρίκκης Χρυσόστομος και Φιλίππων Στέφανος και οι επίσκοποι Θεουπόλεως Παντελεήμων και Θερμών Δημήτριος.

Στη σύντομη ομιλία του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος τόνισε τη στενή σχέση του αγίου Δημητρίου με την πόλη. Μια σχέση που παραμένει ζωντανή καθώς οι Θεσσαλονικείς προστρέχουν με πίστη στον άγιο και τον ναό του όπου φυλάσσονται και τα λείψανά του. “Ζώσα πηγή εκδηλώσεως της ορθοδόξου πίστης από την οποία αντλούμε θάρρος και ελπίδα”, χαρακτήρισε ο κ. Άνθιμος τον άγιο Δημήτριο.

Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν της διπλής γιορτής για τη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και των τοπικών αρχών της πόλης.

Στο τέλος της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας στον οποίο έκανε λόγο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλης. Μίλησε, ακόμη, για την οφειλόμενη αγάπη προς την πατρίδα, υπογραμμίζοντας ότι “η φιλοπατρία δεν είναι εθνικισμός”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ