Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 0:02

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διευκρινίζει…

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Καθώς διανύουμε την άκρως ιερή περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής με αίσθηση του ποιμαντικού της καθήκοντος προς τους πιστούς αλλά και προς τους συνεργάτες της σε σημαντικούς τομείς, αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε μια αναφορά που κυκλοφόρησε στα Μ.Μ.Ε, μέρη της οποίας ήταν ανακριβή. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή υπενθυμίζει τα παρακάτω σημεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν:

1. Στα τέλη του 2017, η Αρχιεπισκοπή με δική της πρωτοβουλία επικοινώνησε με το Τμήμα Δημοσίων Φιλανθρωπικών Οργανώσεων του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και ακολούθως ενημέρωσε το ως άνω γραφείο για ορισμένα θέματα που προέκυψαν κατά την εξέταση οικονομικών αρχείων (παραστατικά μισθοδοσίας και πιστωτικών καρτών) της Αρχιεπισκοπής. Η Αρχιεπισκοπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές καθώς εξετάζουν το θέμα.

2. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αρχιεπισκοπή προσέλαβε την δικηγορική εταιρεία BakerHostetler και δι’ αυτής, τις υπηρεσίες της εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC) για να ερευνήσει διεξοδικά τα οικονομικά του εθνικού προσκυνήματος του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου. Έκτοτε, τόσο η BakerHostetler όσο και η PwC εξέταζουν επιμελώς τις συναλλαγές, τις δαπάνες, τις δωρεές και άλλα έγγραφα σχετικά με τον Άγιο Νικόλαο και αναμένουμε την έκθεσή τους σύντομα, τα ευρήματα της οποίας φυσικά θα κοινοποιηθούν. Παράλληλα, κρατάμε ενήμερο το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης σχετικά με την έκθεση της PwC.

3. Αν και έως σήμερα, η Ι. Αρχιεπισκοπή δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση, πληροφορούμεθα ότι κάποια άλλη κυβερνητική υπηρεσία προτίθεται να ζητήσει πληροφορίες σχετικά με το εθνικό προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Όπως συνέβη και με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, φυσικά η Αρχιεπισκοπή θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνά τους, θεωρώντας ότι και προς αυτή την κατεύθυνση η έκθεση της PwC θα είναι χρήσιμη.

4. Αποτελεί γεγονός ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες και παραμένει αφοσιωμένη στην επανεξέταση όλων των κανονισμών λειτουργίας, των διαδικασιών και των οικονομικών της, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και εκείνων του Αγίου Νικολάου. Προβαίνοντας σε δραστικές περικοπές κόστους και εφαρμόζοντας εσωτερικούς ελέγχους και λαμβάνοντας άλλα κατάλληλα μέτρα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο βελτιώνοντας την οικονομική της θέση.

5. Τέλος, οι ενέργειές μας δεικνύουν ότι είμεθα απολύτως προσηλωμένοι στις αρχές της ευθύνης και της πλήρους διαφάνειας προς τους πιστούς και τις ενορίες μας. Αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση πολλών θεμάτων τα οποία η Αρχιεπισκοπή έχει ανακοινώσει στο πρόσφατο παρελθόν, και οι εντατικές αυτές προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Δραττώμεθα της παρούσης ευκαιρίας για να ευχηθούμε σε όλους μια ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και ένα χαρούμενο Πάσχα. Είθε το φως της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας να φωτίζει τις καρδιές και το νου όλων μας και η ειρήνη Του να είναι μεθ’ ημών πάντοτε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ