Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:51

Η άδεια πλατεία της Χίου πρέπει να γίνει δίδαγμα

Ανδρέας Λουδάρος
Ανδρέας Λουδάρος
Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Του ιδίου συγγραφέα:

Ίσως κάποια στιγμή και μάλιστα σύντομα πριν η κατάσταση φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο, η Εκκλησία, η διοίκηση Της δηλαδή, θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της επικοινωνίας της με τους απλούς πιστούς καθώς και με το θέμα της διοργάνωσης κάποιων συγκεκριμένων εκδηλώσεων, ιδίως αυτών που αφορούν πρόσωπα.

Παρακολουθούσα ένα εντυπωσιακό, από πολλές απόψεις, εναέριο βίντεο από την χθεσινή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Χίο. Το αναρτώ κι εδώ για να μπορέσετε κι εσείς να δείτε όσα είδα. Ίσως να κάνω λάθος και να γίνομαι υπερβολικός.

Αν λοιπόν δούμε προσεκτικά την εικόνα και γίνουμε λίγο «δημιουργικοί» θα διαπιστώσουμε πως η διοργάνωση της υποδοχής του Πατριάρχη στο νησί ήταν επιεικώς… αποτυχία. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. Ο Οικουμενικός πατριάρχης μόλις έχει ανέβει στην εξέδρα. Αν γίνουμε λίγο… «δημιουργικοί» όπως είπα παραπάνω και αφαιρέσουμε αυτούς που βρίσκονται εκεί επειδή «πρέπει» δηλαδή το στρατό, τη μπάντα, τους επισήμους, τους κληρικούς, τους προσκόπους και τους κάθε είδους «φορείς» και επιχειρήσουμε να δούμε πόσοι απλοί άνθρωποι, βγήκαν στην πλατεία της Χίου για να υποδεχθούν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας… θα εκπλαγούμε αρνητικά!

adeia_plateia

Τι έγινε ξαφνικά; Αλλαξοπίστησαν οι Χιώτες; Δεν τους νοιάζει που πήγε ο Πατριάρχης στο νησί τους; Πήγε στα κρυφά και δεν τον περιμένανε; Δεν είναι σημαντικό γεγονός η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη;

Είμαι απόλυτα βέβαιος πως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Μια χαρά πιστεύουν οι Χιώτες, και τους νοιάζει και τους αρέσει που πήγε ο Πατριάρχης στον τόπο τους και το συζητάνε και χαίρονται… υπάρχει όμως ένα «αλλά».

Αλλά, τί έκανε η Μητρόπολη για να τους ευαισθητοποιήσει; Για να τους ενημερώσει. Να καταστήσει τον λαό κοινωνό αυτού του πραγματικά σημαντικού γεγονότος. Δεν ξέρω τι έκανε, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φοβάμαι πως δεν έκανε αρκετά!

Η δυσάρεστη αυτή εικόνα δεν είναι μια μεμονωμένη «παραφωνία». Πρέπει να το πούμε κι αυτό. Άλλωστε αν ήταν η μοναδική φορά ίσως και να μην έμπαινα στην διαδικασία να γράψω αυτό το κατεβατό. Αυτή η εικόνα στην πραγματικότητα είναι ένα στιγμιότυπο που συχνά επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία της χώρας. Είναι η απόδειξη αυτού που πολλοί ψιθυρίζουν στους εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά ουδείς τολμά να θέσει ανοιχτά. Πως δηλαδή, ο κόσμος, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, δεν έχει καμία διάθεση για παράτες, γιορτές και πανηγύρια.

Κάποια στιγμή λοιπόν αυτοί που διοργανώνουν υποδοχές και εκδηλώσεις θα πρέπει να ανοίξουν ξανά τα κιτάπια τους, τα πρωτόκολλα και τις εθιμοτυπίες και να ξανασχεδιάσουν κάποια πράγματα. Να δουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα. Κάποτε οι εποχές ήταν αλλιώς. Ίσως στο μέλλον να ξαναλλάξουν . Σήμερα όμως η κατάσταση είναι αυτή που είναι. Ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν τιμά την Εκκλησία και τα πρόσωπα που την διοικούν.

Βγαίνουμε οι δημοσιογράφοι και γράφουμε «Η Χίος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη». Ξέρετε τι πληθυσμό έχει η Χίος; 50.000 κατοίκους! Εκεί στην Πλατεία δεν ήταν ούτε 500. Καλά τα τιμητικά αγήματα, οι μπάντες, οι επίσημοι, οι τρεχάμενοι και οι παρατρεχάμενοι, αλλά όταν δεν συμμετέχει ο κόσμος κάτι δεν πάει καλά.

Πρέπει επιτέλους ορισμένοι να κατανοήσουν πως… δεν βρέχει και πως ο γιαλός είναι ολόισιος. Αλλού είναι το πρόβλημα. Η υποδοχή του Πρώτου της Ορθοδοξίας σε μια άδεια πλατεία δεν είναι καθόλου τιμητική. Η επιτυχία μιας τέτοιας εκδηλώσεως δεν κρίνεται από το πόσοι στρατιώτες παρουσίασαν τα όπλα τους, πόσες μπάντες παιάνισαν και πόσοι υπουργοί παρέστησαν αλλά στο πόσοι «ανεπίσημοι» ήταν εκεί.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια γιγαντώνεται στον εκκλησιαστικό χώρο ειδικά αυτήν την εποχή κατά την οποία συγκεκριμένα κέντρα προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η Εκκλησία και ο Κλήρος, είναι μέρος του προβλήματος!

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ