Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 8:15

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε χθες 21 Σεπτεμβρίου 2017, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και περιεστράφη γύρω από θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με τη γενέτειρα και την Ομογένεια στην Αμερική.

Τον κ. Κοτζιά συνόδευαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου πρέσβης κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού πρέσβης κυρία Τασία Αθανασίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού κ. Γιώργος Μητράκος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Η.Π.Α. κ. Θεοχάρης Λαλάκος, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Ο.Η.Ε. πρέσβης κυρία Μαρία Θεοφίλη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος κ. Μάνος Κουμπαράκης η διπλωμάτης της Μονίμου Αντιπροσωπείας στον Ο.Η.Ε. κ. Κατερίνα Τζίμα και ο εμπειρογνώμων για θέματα της Κύπρου κ. Χρήστος Αβραάμ.

Μετά το πέρας της συναντήσεως σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο κ. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων: «Είχα τη χαρά και την τιμή να έχω μια μεγάλης διάρκειας συζήτηση με τον Σεβασμιώτατο, να κουβεντιάσουμε για το που βρίσκετε ο Ελληνισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για τα ζητήματα της συμμετοχής του στα κοινά καθώς και την εκπαίδευση. Συζητήσαμε ακόμα για τα ελληνόφωνα σχολεία της Αμερικής για την ανάγκη να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και εξέφρασα ασφαλώς τον σεβασμό μου προς ένα μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, τον Σεβασμιώτατο».

Ανταπαντώντας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι χρησιμοποιεί την έκφραση του Αποστόλου Παύλου – αληθεύοντες εν αγάπη για να χαρακτηρίσει τη συνάντηση, και σημείωσε: «Λέμε την αλήθεια με αγάπη αλλά αγαπούμε με αλήθεια… το αληθεύοντες τα έχει όλα μέσα, είμαστε αληθινοί και λέμε την αλήθεια και αγαπούμε την αλήθεια».

«Τον Υπουργό τον ήξερα και από άλλα περιστατικά αλλά εντυπωσιάστηκα από το ειδικό ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την ιδιαίτερη σχέση του με ένα βασικό όργανο παιδείας που είναι το βιβλίο. Του δείξαμε τα βιβλία (σχολικά βιβλία, εκδόσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής) και ο Υπουργός τα φυλλομέτρησε με έντονη προσοχή, είναι πολύ σημαντικό αυτό και θα μου μείνει αυτή η εικόνα διότι δείχνει τη σχέση του με την παιδεία».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ευαρέσκειά του για το ενδιαφέρον του Υπουργού και της Ελληνικής Πολιτείας για εκπαιδευτικά θέματα, και για την Ομογένεια. Εμείς αυτό το διακηρύττουμε urbi et orbi ότι ο Ελληνισμός αν έχει ζήσει έξι χιλιάδες χρόνια, έχει ζήσει γιατί υπηρετεί την ανθρωπότητα- όχι τον εαυτό του. Είμαστε για να υπηρετούμε την ανθρωπότητα και ο κ. Υπουργός το τόνισε αυτό σήμερα, το είπε με την ψυχή του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό και για τις ερωτήσεις και για τα σχόλια του. Σας ευχαριστούμε και για όλα όσα κάνετε για την Ομογένεια».

Εξ’ άλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατη συνάντησή του με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Λαγκάρντ δήλωσε:

«Με την κυρία Λαγκάρντ, συναντηθήκαμε την περασμένη Δεύτερα το βράδυ σε μια ειδική εκδήλωση- ένα δείπνο που γίνεται ετησίως και βραβεύει κορυφαία πολιτικά, οικονομικά και φιλανθρωπικά πρόσωπα. Είχα την ευκαιρία να την χαιρετίσω και να της πω ότι γνωρίζω το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην παρούσα υπόθεση της Ελλάδος και εκτιμούμε ό,τι θετικό και βασικό μπορείτε να κάνετε για την Ελλάδα και μου είπε ότι – να είστε βέβαιος ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο. Ήταν μια πολύ σύντομη ανταλλαγή αυτών των φράσεων», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και κατέληξε λέγοντας: «…επομένως, πιέζουμε από πολλές πλευρές και ελπίζουμε για δυνατή βοήθεια και παρέμβαση».

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ