Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:48

Επέτειος 240 χρόνων από τον καθαγιασμό Ναού στην Βολυνία της Ουκρανίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Φέτος συμπληρώθηκαν 240 χρόνια από τα εγκαίνια του Ι.Ν.Αγ.Παρασκευής, στο χωριό Osivka των 1.200 κατοίκων, που βρίσκεται στην βορειοδυτική Ουκρανία, δίπλα στα σύνορα με την Λευκορωσία και κάποτε ανήκε στους Πολωνούς γαιοκτήμονες.

Γι αυτόν τον σκοπό η τοπική ορθόδοξη κοινότητα προετοίμασε λατρευτικές εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων και μνημόνευση των προπαππούδων τους που έκτισαν την εκκλησία το 1.777.

Το πρωί 9-11-17 οι ενορίτες στον προαύλιο χώρο του ναού, έκαναν εντυπωσιακή υποδοχή στον προ έτους ενθρονισθέντα νέο Δεσπότη τους, Σεβ/το Επίσκοπο Βολυνίας & Λούτσκ κ.Ναθαναήλ ( Волинська єпархія ). Ακολούθησε όρθρος και αρχιερατική Θ.Λειτουργία από τον Επίσκοπο, συμπαραστατούμενο από μιτροφόρους και λοιπούς ιερείς. Ο μικρός ξύλινος μονόχωρος ναός, ήταν κατάμεστος πιστών του χωριού και της περιοχής, ενώ έψαλε γυναικεία χορωδία στον γυναικωνίτη. Το απόγευμα της παραμονής, τελέστηκε Εσπερινός με αρτοκλασία και ακολούθησε Αγρυπνία.

Ο ναός θεμελιώθηκε το 1774, χτίστηκε με χρήματα των ενοριτών και εγκαινιάστηκε το 1777. Το 1875 ο ναός καλύφθηκε εξωτερικά με ξύλα και οι στέγες με κασσίτερο, ενώ το 1883 οι ενορίτες έχτισαν το ξύλινο καμπαναριό. To αρχικό τέμπλο ήταν σε τρία επίπεδα και το κατασκεύασαν επίσης οι χωρικοί το 1894 {300 ρούβλια}. Η εκκλησία αγιογραφήθηκε το 1896. Στο διάβα των 2,5 αιώνων ζωής του, ο ναός δέχτηκε διάφορες καταστροφές, φωτιές, πολέμους και αθεϊστικές επιθέσεις. Όμως παρ’ όλα αυτά, μετά και την τελευταία ανακαίνιση, “επιβίωσε” και σήμερα είναι ένα μνημείο της τοπικής αρχιτεκτονικής, χάριν της πίστης των ενοριτών, που παρέμεινε σταθερή και αταλάντευτη.

Μεταξύ Όρθρου και Θ.Λειτουργίας, ο κ.Ναθαναήλ τέλεσε αγιασμό και καθιέρωσε το νέο ξύλινο τέμπλο της εκκλησίας. Με την ευκαιρία αυτή ο Επίσκοπος ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη όλους τους ενορίτες οι οποίοι συνέβαλαν στην κατασκευή του, και συνεχάρη το μικρό ποίμνιο, του παραμεθόριου χωριού για την αξιοσημείωτη επέτειο.

Πριν την απόλυση, ο σεβ/τος κ.Ναθαναήλ χειροθέτησε Μιτροφόρο τον εφημέριο του ναού, πρωθιερέα π.Στέργιο, με το δικαίωμα να την φοράει όταν ιερουργεί. Επίσης ανύψωσε σε Σταυροφόρο τον ιερέα γειτονικού χωριού π.Βλαδίμηρο, χαρίζοντάς του χρυσό επιστήθιο σταυρό.

Τέλος ο π.Σέργιος, ευχαριστώντας τον Δεσπότη που λάμπρυνε τον ναό, προσέφερε εκ μέρους της ενορίας στον κ.Ναθαναήλ, εις ανάμνηση της γιορταστικής επετείου, ως δώρο ένα κάδρο με ζωγραφική παράσταση στιγμιότυπων της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Η Περιφέρεια Βολύνης (πληθυσμός: 1.043.000 ), είναι στην βορειοδυτική Ουκρανία, αποτελεί τμήμα της Ανατολικής Γαλικίας και έχει πρωτεύουσα τη Λούτσκ (220.000 κάτ.), έδρα της επισκοπής. Η πολύπαθη και πολυεθνική {Ουκρανοί, Πολωνοί, Εβραίοι, Τσέχοι, Ρώσοι, κ.τ.λ.} Περιφέρεια Βολίνης, ήταν ανεξάρτητο τοπικό πριγκιπάτο της Ουκρανίας (10ος-14ος αιώνας) και στη συνέχεια αυτόνομη συνιστώσα του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Σήμερα ανήκει στην Ουκρανία.

του Θωμά Αναστασιάδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ