Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 4:38

Επέστρεψε στην Κύπρο η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καραβά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επέστρεψε στην Κύπρο η κλεμμένη εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καραβά, από την Ελβετία όπου εντοπίστηκε, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εκκλησίας τη Κύπρου, των κυπριακών και ελβετικών αρχών.

Όπως αναφέρει το Euronews πρόκειται για εικόνα που βρισκόταν πριν από την τουρκική εισβολή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά.

Οι διαδικασίες για την κατάσχεση της εικόνας ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελία της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ καθοριστική σημασίας ήταν η συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη και των ελβετικών αρχών.

Τον Αύγουστο του 2017 ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος έστειλε επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας, ενημερώνοντας τον ότι η κλεμμένη εικόνα επρόκειτο να δημοπρατηθεί στον ελβετικό οίκο Koller, στις 22 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως, προωθήθηκε αίτημα μέσω της Interpol για απόσυρση της εικόνας από τη δημοπρασία, η οποία αποσύρθηκε τελικά μερικές μόνο ώρες πριν από τη δημοπρασία, με τις ελβετικές αρχές να ζητούν στη συνέχεια περισσότερα στοιχεία από την κυπριακή πλευρά.

Ο ιδιοκτήτης της κατασχεθείσας εικόνας, μόλις ενημερώθηκε ότι είναι κλεμμένη, αποδέχτηκε οικειοθελώς να την παραδώσει στις κυπριακές αρχές μέσω απλουστευμένης διαδικασίας.

Η εικόνα είναι αφιέρωμα του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αχειροποιήτου Μελέτιου και φιλοτεχνήθηκε το 1829. Εικονίζεται γονυπετής πίσω από το άλογο του Αγίου να κρατά ανοικτό ειλητάριο που αναγράφει: «Μνήσθητι άγιε υπέρ εμού του δούλου σου Μελετίου καθηγουμένου μονής Αχειροποιήτου». Η εικόνα σε ανύποπτο χρόνο μεταφέρθηκε στον ομώνυμο ναό του Αγίου στον Καραβά. Εκεί βρισκόταν μέχρι και την τουρκική εισβολή. Έκτοτε αγνοείτο η τύχη της μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο που έγινε η προσπάθεια πώλησής της στον ελβετικό οίκο δημοπρασιών Koller. Η εικόνα θα φυλαχθεί στο Βυζαντινό Μουσείο της Εκκλησίας Κύπρου μέχρι την ημέρα της επιστροφής στο Λευκόνοικο. Τότε θα αποκατασταθεί στον ναό στον οποίο αφιερώθηκε.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος τονίζει πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας εντοπισμού και επαναπατρισμού των κειμηλίων. “Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση και επαγρύπνηση. Πολλές φορές ο χρόνος δραστηριοποίησης για την ανάκτηση ενός κειμηλίου είναι λιγοστός. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο απόλυτος συγχρονισμός όλων των αρμοδίων υπηρεσιών. Ένας να ολιγωρήσει, η προσπάθεια αποτυγχάνει”.

Η δυσκολία πολλές φορές έγκειται στην απροθυμία κάποιων κρατών να συνεργαστούν για την κατάσχεση και επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Είναι γνωστό ότι παγκοσμίως τα κέρδη από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών είναι τρίτα στη σειρά, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά.

“Αυτή την στιγμή το μέγεθος των κλεμένων θρησκευτικών κειμηλίων, υπολογίζεται στις 20.000 εικόνες τουλάχιστον”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ