Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:12

Εορτή της εγέρσεως του Λαζάρου στην Ι.Μ. Κερκύρας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 31 Μαρτίου 2018 στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, όπου βρίσκεται και Ιερό Λέιψανο του Αγίου Λαζάρου, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του προς τους πιστούς επεσήμανε ότι η σημερινή εορτή της Αγίας μας Εκκλησίας αποτελεί την απαρχή όλων αυτών των κοσμοϊστορικών γεγονότων, που συντελέστηκαν, για τη σωτηρία ολάκερου του ανθρωπίνου γένους, ήτοι οι ημέρες τις Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Ο Κύριός μας πορεύεται προς το εκούσιον Πάθος Του, ανασταίνοντας στη Βηθανία τον φίλο Του, τον τετραήμερο Λάζαρο, δηλώνοντας έτσι τόσο την επερχόμενη δική Του εκ νεκρών Ανάσταση, όσο και τη κοινή Ανάσταση ημών.

Κατά πρώτον ο Κύριος έρχεται από μακριά να αναστήσει τον Λάζαρο,. Διανύει δρόμο δύο ημερών, δηλώνοντας έτσι ότι το θαύμα είναι πραγματικό και όχι μαγγανεία, όπως διάφοροι κακεντρεχείς ανά τους αιώνες υποστηρίζουν. Κατά δεύτερον, ο Χριστός εκφράζει την μεγάλη του αγάπη για τον φίλο του και προστρέχει στην Βηθανία. Και το τρίτο και κυριότερο, ο Κύριος μόλις φθάνει στο μνήμα του Λαζάρου δακρύζει. Το δάκρυ Του αυτό είναι Θεανθρώπινο. Αφενός ως άνθρωπος λυπήθηκε για τον φίλο Του και αφετέρου ως Θεός δάκρυσε βλέποντας την εικόνα Του, τον άνθρωπο, τον παραδομένο στην αμαρτία να γίνεται δούλος του θανάτου. Από την μια πλευρά βλέπουμε τον τάφο και τον νεκρό και από την άλλη τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, την Ανάσταση και την Ζωή. Ο Χριστός εγείρει από τους νεκρούς τον τετραήμερο Λάζαρο, οκτώ ημέρες πριν από την δική Του Ανάσταση, η οποία με την σειρά της προεικονίζει την δική μας ανάσταση και την ζωή μετά του Τριαδικού Θεού, κατά την όγδοη και ατελεύτητη ημέρα, στην Βασιλεία των Ουρανών.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους πιστούς να βιώσουν όλες αυτές τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος,εν μετανοία, εν ταπεινώσει και εν συντριβεί καρδίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, η παιδική χορωδία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, η χορωδία “Γαλιλαία” της ενορίας Κυνοπιαστών, καθώς και η χορωδία Αυλιωτών έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου στον Σεβασμιώτατο.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας μοίρασε ευλογίες, εκφράζοντας την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση, διότι η νέα γενιά της Κέρκυρας, διατηρεί τις παραδόσεις του νησιού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ