Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:30

Εν αναμονή του ανασχηματισμού στην Εκκλησία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της Εκκλησίας, αναμένοντας τον πολυθρύλητο ανασχηματισμό.

Ύστερα από τα τελευταία γεγονότα που έφεραν Εκκλησία και κυβέρνηση ένα βήμα πριν τη σύγκρουση, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Ο κ. Νίκος Φίλης, σε δηλώσεις του στον Τύπο, έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί την μετακίνησή του από το υπουργείο Παιδείας, ενώ, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα σημαντικά ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό, όπως καταγράφηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουν καταστήσει ισχυρό παράγοντα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Στην Εκκλησία λίγοι είναι αυτοί που πλέον πιστεύουν ότι ο Νίκος Φίλης θα μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας, εκτός εάν υπάρξει κάποια σημαντική αναβάθμισή του. Αυτό που πλέον ακούγεται και κυκλοφορεί υπό τη μορφή σεναρίου είναι ο «ανασχηματισμός» των αρμοδιοτήτων.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός είτε θα τοποθετήσει υφυπουργό ή αναπληρωτή υπουργό Παιδείας αρμόδιο για εκκλησιαστικά θέματα ώστε να αλλάξει ουσιαστικά ο συνομιλητής της Εκκλησίας, είτε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των θρησκευμάτων θα μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο.

Το δεύτερο σενάριο, βέβαια, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί αφού μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο το οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Στην περίπτωση που υλοποιηθεί ένα από τα παραπάνω σενάρια, ο υπουργός Παιδείας θα παραμείνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το μάθημα των θρησκευτικών, ζήτημα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει απανωτές εντάσεις με την Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη την μηδενική αλλαγή στην πολιτική του υπουργείου, παρά τα όσα ακούστηκαν μετά την συνάντηση Εκκλησίας και κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του μήνα, οι ενέργειες του πρωθυπουργού γύρω από το ζήτημα θα κρίνουν πολλά, δεδομένου πως η «μεγάλη μάχη» για τους περισσότερους εκκλησιαστικούς παράγοντες αλλά και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο είναι η συνταγματική αναθεώρηση.

Η Ιεραρχία θα συνεδριάσει εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου με κύριο θέμα της τα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο της Κρήτης το καλοκαίρι. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι οι ιεράρχες θα επανέλθουν στο θέμα των σχέσεων με την κυβέρνηση, εκτιμώντας τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ