Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:56

Δωδώνης: “O Μαραθώνος δεν ήταν πνευματικό μου παιδί, ήταν πνευματικός αδελφός”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος μίλησε αποκλειστικά στο Orthodoxia.Info για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαραθώνος κυρό Μελίτωνα, που αναχώρησε αδόκητα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων για να συναντήσει τον Κύριο Ιησού Χριστό που τόσο αγάπησε και διακόνησε.

Ο κ. Χρυσόστομος ο οποίος ήταν μαζί με τον κυρό Μελίτωνα, στενοί συνεργάτες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, δέχθηκε να μας μιλήσει παρά την συναισθηματική φόρτιση, δεδομένου ότι είχαν αδελφικές σχέσεις και ήταν εκείνος που χειροτόνησε σε Επίσκοπο τον μακαριστό Μελίτωνα.

“Ο αδελφός μας ο Άγιος Μαραθώνος εκοιμήθηκε σε μια αγιασμένη μέρα, την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός. Και είναι ένα δείγμα πως υπηρετούσε από παιδί τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα. Τον επέλεξε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ για γραμματέα του και συνεργάτη του σε μια πολύ δύσκολη εποχή, δύσκολη κυρίως λόγω της ασθένειάς του. Ήταν εκείνος που έκλεισε τα μάτια του μακαριστού γέροντός μας Σεραφείμ. Ο Μαραθώνος φάνηκε αντάξιος της επιλογής του ως Επίσκοπος και αργότερα ως τιτουλάριος Μητροπολίτης.

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην σημαντική στιγμή της εις επίσκοπον χειροτονίας του μακαριστού Μαραθώνος λέγοντας ότι “μου ανατέθει η χειροτονία του στις 29 Ιανουαρίου 1995 στο ναό που αύριο θα γίνει η κηδεία του”, ενώ μίλησε για τα χαρίσματα του μακαριστού Μελίτωνος “Είχε μια ευρύτατη μόρφωση. Ήταν ένας ταλαντούχος ιεράρχης, με πολυγλωσσία, σπουδές άριστες, με ισχυρό πνεύμα, ήξερε καλή Θεολογία και ιστορία της Εκκλησίας. Ένα πολύτιμο εργαλείο για την σημερινή εποχή”.

“Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος μου ανέθεσε να προστώ της εξοδίου ακολουθίας και να τον εκπροσωπήσω. Αυτό δεν είναι κάτι το ευχάριστο για μένα που είχα την τιμή να τον χειροτονήσω κιόλας. Δεν είναι ότι καλύτερο να προπέμπουμε πνευματικά μας παιδιά. Ο Μαραθώνος Μελίτων δεν ήταν πνευματικό μου παιδί, ήταν πνευματικός μου αδελφός. Θα υπακούσουμε όμως στο θέλημα του Θεού, γιατί ούτως ευδόκησε ο Θεός. Δεν είναι δικό μας το παρόν, είναι δικό μας όμως το μέλλον. Εξαρτάται πως θα χρησιμοποιήσουμε βέβαια το πέρασμά μας από την γη. Θα τον κηδεύσουμε με την ελπίδα ότι θα μεταβεί εκ του θανάτου εις την ζωή και ότι θα είναι μακαρία η οδός. Αυτό θα είναι η προσευχή μας και η ελπίδα μας”.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ