Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:21

Διπλή πανήγυρις στην μητρόπολη Λαγκαδά για την απόδοση της Κοιμήσης της Θεοτόκου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η εορτή επί τη Αποδόση της Κοιμήσεως και την εις τους Ουρανούς Μεταστάση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν οι Ενορίες της Δρυμού και της Κριθιάς, όπου και αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται επ’ ευκαιρία της Μεγάλης αυτής Εορτής, δύο από τις λαοφιλέστερες Πανηγύρεις της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

Την παραμονή της εορτής εις την ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κριθιάς, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, κατά την διάρκεια του οποίου παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης καθώς και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος, ενώ εις την ενορία του Δρυμού χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, όπου και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάστησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμού, ενώ παράλληλα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος προεξήρχε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κριθιάς, μετά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε και η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Παναγίας, στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως, συνοδεία της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της ενορίας του Δρυμού, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και του Πα.Σο.Κ. κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως του Δήμου Ωραιοκάστρου και της Τοπικής Κοινότητος Δρυμού, του Στρατού Ξηράς, καθώς επίσης και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι με πίστη θερμή παρακολουθούσαν τα τελούμενα, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων και προσκύνησαν τέλος με πολλή ευλάβεια την παλαιά και ιστορική εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία και φυλάσσεται εις τον Ιερό Ναό.

Στην ομιλία του προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε αρχικά στον επίσης σήμερα τιμώμενο από την Εκκλησία μας Άγιο Λούπο, μαθητή του πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, Αγίου Δημητρίου του Μεγαλομάρτυρος και Μυροβλήτου, ο οποίος δεν φοβήθηκε το θάνατο και το μαρτύριο, επειδή είχε μέσα του τον Χριστό, την εμπειρία της Χάριτος και την ευλογία της Παναγίας μας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Εν συνεχεία του λόγου του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά έκανε εκτενή αναφορά στα θεολογικά μηνύματα που πηγάζουν μέσα από την ακροτελεύτιο φράση της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, «μακάριοι οἱ ἀκούοντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ καὶ φυλάσσοντες αὐτόν», τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι όταν κανείς ακούει τον Λόγο του Κυρίου, τότε μέσα στην καρδιά του πνέει άλλος άνεμος.

Η αισιοδοξία, η Πίστη και η Τόλμη καθώς και η ευτολμία και η ευζωία είναι τεκμήρια αυτού του φαινομένου που όταν προσέρχεται μέσα στην ζωή του ανθρώπου ο Λόγος του Θεού, τότε εκείνος καθίσταται κοινωνός και μέτοχος των μεγάλων αληθειών της Πίστεως μας, διότι η Ορθόδοξος Πίστη, δεν είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, αλλά είναι η Αποκάλυψη του ιδίου του Θεού.

Θα πρέπει, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, γύρω από την μεγάλη αυτή διδαχή, όχι μόνο να ακούμε τον Λόγο του Κυρίου αλλά και να Τον τηρούμε πιστά και να Τον ζούμε ως βίωμα συνεχώς, ώστε να καθίσταται αυτομάτως ζωή μας, ζωή μακαριότητος και ζωή χαράς.

Καταλήγοντας, την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ευχήθηκε και προέτρεψε όλους τους παρισταμένους να ακούνε τον Λόγο του Θεού και να Τον εφαρμόζουνε στην καθημερινότητα τους, καθώς επίσης και να παρακαλούνε την Υπεραγία Θεοτόκο να μεσιτεύει συνεχώς προς τον Υίον Της, χαρίζοντας συνεχώς υγεία και δύναμη, καθώς και την Ειρήνη σε ολόκληρη Οικουμένη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ