Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:53

Γ.Γ. Θρησκευμάτων: Υποχρεωμένη η Πολιτεία να πληρώνει τους κληρικούς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η μισθοδοσία των Ορθοδόξων κληρικών αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας υπογράμμισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής.

Με αφορμή δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων [ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ORTHODOXIA.INFO] για τη φορολόγηση της Eκκλησίας και την μισθοδοσία των κληρικών που αναπαράχθηκαν στο εξωτερικό, ο κ. Καλαντζής προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που ισχύει στη χώρα μας.

«Ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και ο Ιερός Κλήρος δεν έχουν εξαιρεθεί από καμία γενικότερη μισθολογική μείωση ούτε ζήτησαν να εξαιρεθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στο οποίο παρέπεμψε ο κ. Καλαντζής.

Ακόμη, συμπλήρωσε πως είναι αξιέπαινο ότι οι μητροπολίτες και οι κληρικοί της χώρας μας δεν έχουν κάνει καμία κίνηση δικαστικού χαρακτήρα για να εξαιρεθούν από τις μειώσεις που έχουν γίνει στον μισθό τους από την πολιτεία.

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων υπενθύμισε ότι «η μισθοδοσία του Ορθόδοξου Κλήρου, όπως και η χρηματοδότηση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, την οποία η ίδια διακήρυξε στα κείμενα των Επαναστατικών Εθνοσυνελεύσεων των Αντιπροσώπων του Ελληνικού Λαού (1822, 1829), σε αντάλλαγμα της παραχώρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δημόσιο».

Η παραχώρηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά (δημιουργία δημόσιων οργανισμών εκμετάλλευσης εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη της δημόσιας Παιδείας και τη βελτίωση της κατάστασης του Κλήρου στις 13/10/1834, στις 19/11/1909 και στις 10/5/1930, αφαίρεση μοναστηριακών ακινήτων για αποκατάσταση αγροτών και προσφύγων αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, Σύμβαση παραχώρησης των 4/5 αγροτολιβαδικής περιουσίας των Μονών στις 18/9/1952, Σύμβαση παραχώρησης δασικής και αγροτολιβαδικής περιουσίας των Μονών στις 11/5/1988).

Η συζήτηση για την μισθοδοσία του κλήρου έρχεται συχνά πυκνά στο προσκήνιο και βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις εκκλησίας- κράτους. Συνδέεται άμεσα με τη συζήτηση περί επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογούμενων με ποσά απροσδιορίστου ύψους, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Ο κ. Καλαντζής, στις δηλώσεις του, θέλησε, ακόμη, να καταστήσει σαφές ότι η καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών πραγματοποιείται απευθείας από το Δημόσιο. Δεν μεταβιβάζονται χρήματα του Δημοσίου στις μητροπόλεις προκειμένου να πληρωθούν οι κληρικοί ούτε προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων του Κράτους οποιαδήποτε τακτική επιχορήγηση προς τους φορείς της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης ή των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων. Συνεπώς, οι Ιερές Μητροπόλεις δεν διαχειρίζονται «δημόσιο χρήμα».

Τέλος, όσον αφορά στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Καλαντζής διευκρίνισε ότι όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου φορολογούνται για το εισόδημα, που τυχόν αποκτούν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για όλα τα νομικά πρόσωπα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και δεν έχουν καμία ειδική απαλλαγή από τον Φ.Π.Α.

Φωτογραφία Γιώργος Φερδής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ