Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:53

“Ο Γηραιός Άθως”- Μια ξεχωριστή σύλληψη για το Περιβόλι της Παναγίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η αγάπη του για το αγιώνυμο όρος του Άθω είναι απέραντη και βιωματική. Διάχυτη στη ζωή του, στη γραφίδα του, στην άκρη του χρωστήρα του. Την αγάπη αυτή μαρτυρεί και το πρόσφατο έργο του με τίτλο “Ο Γηραιός Άθως”. Ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος για ακόμη μια φορά εντυπωσιάζει με το ταλέντο του και τη δυνατή σύλληψη του έργου του.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι "Ο Γηραιός Άθως"- Μια ξεχωριστή σύλληψη για το Περιβόλι της Παναγίας

“Ο Γηραιός Άθως” αποτελεί το τρίτο κατά σειρά έργο μιας τριλογίας με παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Πριν δέκα περίπου χρόνια, ο κ. Ξενόπουλος είχε φιλοτεχνήσει “Το όραμα του Δεινοκράτη”, την μετάπλαση, δηλαδή, του όρους Άθω, σύμφωνα με το φιλόδοξο όραμα του μηχανικού Δεινοκράτη. Το όρος θα έπαιρνε την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που θα κρατούσε στο ένα του χέρι μια πόλη και στο άλλο έναν ποταμό, πρόταση που, κατά την παράδοση, ματαιώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξανδρο (“Άφες το όρος ως έχει…”). Ακολούθησε η ολιγόχρωμη υποβλητική σύνθεση με τίτλο “Ο γηραιός Άθως”, στην οποία ο τιτάνας Άθως κρατά στο τεντωμένο χέρι του τα μοναστήρια, υπό τη σκέπη της Παναγίας.

Στο πρόσφατο έργο του κ. Ξενόπουλου με τον ίδιο τίτλο, η μορφή ενός μοναχού σε υπερφυσικό μέγεθος δεσπόζει πάνω από την κορυφή του ιερού βουνού. «Φαίνεται να εποπτεύει ή μάλλον ν’ αγκαλιάζει στοργικά το βουνό, πάνω στο οποίο απλώνονται πανοραμικά τα μοναστήρια του. Είναι τα “ιερά των αρετών καταγώγια, ευχής εργαστήρια, ψυχών φροντιστήρια”. Και το άγιο βουνό είναι η θαυμαστή κυψέλη, όπου ο θεοσύλλεκτος μελισσών “εκηροπλάστησεν εν ταις οπαίς και τοις σπηλαίοις του το γλυκύτατον μέλι της ησυχίας” », εξηγεί ο αρχαιολόγος- φιλόλογος κ. Αθανάσιος Τσουκνίδας, που γνωρίζει καλά τον κ. Ξενόπουλο και το έργο του.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι "Ο Γηραιός Άθως"- Μια ξεχωριστή σύλληψη για το Περιβόλι της Παναγίας

Στο πάνω δεξί μέρος της σύνθεσης εικονίζεται, σαν αέρινη οπτασία, η μορφή της Θεοτόκου, ν΄ απλώνει προστατευτικό πέπλο στο Περιβόλι της. Η κυριαρχική της παρουσία στο Όρος υποδηλώνεται στη σύνθεση και από τους αστέρες της αειπαρθενίας της, που κοσμούν τα τρία δεντράκια, σε διάταξη ισοσκελούς τριγώνου. Διαγώνια, στο κάτω αριστερό άκρο του έργου, μια σκηνή από την καθημερινή ζωή των μοναχών: αγιορείτες ψαράδες να σύρουν τα δίχτυα τους, περιγράφει με γλαφυρότητα ο κ. Τσουκνίδας.

«Η αξία της σύνθεσης που φιλοτέχνησε ο κ. Ξενόπουλος βρίσκεται στο γνήσια λαϊκό στοιχείο, που προσδίδει χάρη στο έργο. Κυρίως, όμως, έγκειται στην εμβληματική μορφή του μοναχού, που με το χαρακωμένο από τα χρόνια και τους ασκητικούς αγώνες πρόσωπό του, μοιάζει να ενσαρκώνει την ιδιότυπη πνευματική παλληκαριά πλήθους αγιορειτών μοναστών», αναλύει ο κ. Τσουκνίδας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι "Ο Γηραιός Άθως"- Μια ξεχωριστή σύλληψη για το Περιβόλι της Παναγίας

Ο διακεκριμένος αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, παρά τα χρόνια που πέρασαν από τότε που ήταν μαθητής στην Αθωνιάδα Σχολή, κοντά σε εξαιρετικούς δασκάλους, δεν ξεχνά ποτέ την αφετηρία της καλλιτεχνικής και πνευματικής του πορείας: το Άγιον Όρος.

Το Άγιον Όρος, με την μοναδική φυσική ομορφιά του και τα ασύγκριτα μνημεία του. Με την έξοχη πνευματικότητα και την μακρόχρονη ιστορία του. Κυρίως, όμως, με τη ζωντανή ενσάρκωση της αρετής, τους οσίους θεοφόρους πατέρες του, τα “εύοσμα και αμάραντα και τερπνά κρίνα”, κατά τον άγιο Νικόδημο τον αγιορείτη.

«Η εξαιρετική σε ψυχογραφική αλήθεια εικαστική αποτύπωση της μορφής των αγιορειτών ασκητών, που ο κ. Ξενόπουλος γνώρισε από κοντά, στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στο όλο έργο του», υποστηρίζει ο κ. Τσουκνίδας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι "Ο Γηραιός Άθως"- Μια ξεχωριστή σύλληψη για το Περιβόλι της Παναγίας

Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνου Ξενόπουλου

Ο Κωνσταντίνος Ξενόπουλος γεννήθηκε στο Στρυμονικό Σερρών το 1959. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία όπου διετέλεσε καθηγητής αγιογραφίας για τέσσερα χρόνια. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος του εμπιστεύθηκε την αγιογράφηση εικόνων που δώρισε στις επίσημες περιοδείες του. Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του έχει αναθέσει την αγιογράφηση ναών σε Φινλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία. Έχει συνεργαστεί με τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο και συνεχίζει τη συνεργασία του με τον διάδοχό του κ. Θεόδωρο. Έχει ιστορήσει τον πατριαρχικό ναό στην Αλεξάνδρεια και με ψηφιδωτά το νέο πατριαρχικό μέγαρο. Τον Μάιο του 2008 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Εικονογράφου.

Το 1990 ιδρύει και διευθύνει την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας στην Κατερίνη. Το 1992 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της νεοϊδρυθείσας Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας της μητρόπολης Σερρών, στην οποία διδάσκει μέχρι τον Μάιο του 1997. Από το 1999 διδάσκει στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. βυζαντινή αγιογραφία ενώ από το 2006 διευθύνει τη νεοϊδρυθείσα Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας της μητρόπολης Αιτωλίας.

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία:

-«Κόπος και Σπουδή» (1996), περιέχει μαθήματα κλασικής αγιογραφίας
-«Η αξιοπρέπεια ενός πινέλου» (2000)
-«Ο Άγιος Αντώνιος στη Βυζαντινή τέχνη» (2007), περιέχει σύντομο βίο του αγίου και μαθήμα αγιογραφίας
-«Ταξιδεύοντας με την Τέχνη στον Άθωνα» (2008)
-«Οι ζωγραφιές της θάλασσας» (2015), ιστορικό μυθιστόρημα

Τιμητικές διακρίσεις:

-Παράσημο του Μεγάλου Τάγματος του Αγίου Αμνού της Αρχιεπισκοπής Φινλανδίας (1998)
-Παράσημο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας (1998)
-Δίπλωμα και μετάλλιο από τα Μ.Μ.Ε της Πολωνίας για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας (2001)
-Βράβευση από UNESCO (2016)

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ